Kraftig fall i inntektene til IS

Inntektene til ekstremistgruppa IS har falt med rundt 30 prosent siden i fjor, ifølge organisasjonen IHS, som følger området IS kontrollerer tett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- I midten av 2015 var de månedlige inntektene til IS på rundt 80 millioner dollar (664 millioner kroner). I mars 2016 var inntektene falt til 56 millioner dollar (465 millioner kroner), sier analytiker Ludvico Carlino i IHS.

Ifølge rapporten har den daglige oljeproduksjonen i områdene islamistgruppa kontrollerer gått ned fra 33.000 til 21.000 fat.

I tillegg til fallet i oljeinntekter har også skattegrunnlaget til gruppen falt, etter at den har mistet rundt 22 prosent av territoriet sitt i løpet av de 15 siste månedene.

Det bor nå seks millioner mennesker i områdene, mot ni millioner i fjor.

- Vår forskning viser at IS øker skattene for vanlige tjenester og finner nye måter å få penger fra befolkningen på. Disse skattene inkluderer avgifter for lastebilsjåfører, avgifter for å installere nye eller reparere ødelagte satellittantenner og avgifter for å forlate byene, sier Carlino.

Det er også blitt innført bøter for å svare feil på spørsmål om Koranen og bøter er blitt innført som alternativ til fysisk avstraffelse.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram