Kraftig flom skaper trøbbel

Varmt vær og nedbør fører til flom i mange vassdrag. Bergensbanen er stengt og det har gått flere ras på riksveier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
 • Er det flom der du er? Send oss bilder på epost. Du kan også sende MMS. Send da bildet merked med kodeord TIPS til 1937. (Dagbladet.no) Det er fare for lokale oversvømmelser flere steder. Mengden nedbør og lufttemperaturen de nærmeste dagene blir avgjørende for hvor kraftig vannføringen blir i de forskjellige vassdragene, får Dagbladet.no opplyst ved Norges vassdrag- og energidirektorat.

  Mye nedbør


  I Telemark, Buskerud og vestlige deler av Oppland har vannstanden i sidevassdrag steget de sise dagene.

  - Noen steder har det kuliminert, men det er fare for at vannføringen vil stige igjen, sier vakthavende hydrolog Erik Holmqvist i NVE til Dagbladet.no.

  På rjukan er en ungdomsskole evakuert i formiddag fordi man frykter at den høye vannføringen vil utløse et ras som kan treffe skolen. Også en barnehage er evakuert på Rjukan som følge av den kraftige vannføringen i elver og bekker.

  Flere veier i Rjukan er oversvømt, men biltrafikken er ikke stanset.

  Det er store lokale forskjeller i Sør-Norge. Det er først og fremst vassdrag i områder med en del snø, og over 800 meter, vannføringen er størst.

  I Hallingdal, Gol og Geilo har det kommet mye nedbør i går og i natt. Også i området rundt Kongsberg og enkelte deler av Telemark er vannføringen stor.

  Toget stanset


  - Bergensbanen er stengt mellom Torpo og Gol. En del masse har blitt skylt vekk på grunn av den store vannføringen noe som fører til utglidninger på toglinja, sier Olav Nordli i Jernbaneverket til Dagbladet.no.

  Han regner med at Bergensbanen blir stengt resten av dagen, kanskje lenger.

  - Vi håper å kunne åpne i ettermiddag, men det vanskelig å si sikkert. Det er flere andre flompunkter i Hallingdal, så vi må ta et forbehold, sier vakthavende informasjonssjef Nordli.

  Jernbaneverket foretar inspeksjon av toglinja før hvert tog skal kjøre på Bergensbanen. Passasjer som skal med banen må belage seg på å kjøre buss mellom Ål og Gol.

  Ras


  To riksveier er stengt på grunn av ras, som skyldes den økte vannføringen i bekker og elver.

  Riksvei 50 mellom Hol og Aurland i Buskerud og Sogn og Fjordane er stengt på grunn av et ras som skyldes vårflommen. Det er uklart når veien åpner for trafikk igjen, opplyser Vegdirektoratet til Dagbladet.no.

  Også riksvei 53 mellom Tyin og Årdal i Sogn og Fjordane er stengt i dag på grunn av ras.

  Været avgjør


  Foreløpig er den kraftige vannføringen konsentrert til sidevassdrag i Sør-Norge, men om nedbøren vedvarer og den varme lufttemperaturen holder seg, kan også vannføringen i hovedvassdrag bli langt høyere, opplyser NVE.

  - Men nå er det ingen fare for at hovedvassdrag svømmer over. Der er det normal vårflom, sier Holmqvist.

  Meteorologer sier det er usikkert hva slags vær vi får de neste to dagene. Nedbørsprognosene for i dag og i morgen er svært usikker.

  Varmt i nord


  I Nord-Norge er det det flotte været som fører til økt snøsmelting i fjellene. I Finnmark er det nå isløsning i flere elver, men det er ikke meldt om skader eller problemer av noe art. Men begynner det å regne kan det føre til oversvømmelser.

  I Finnmark, Troms, Nordland og deler av Trøndelags-fylkene er det nå stigende vannføring i hovedvassdragene. Men ingen oversvømmelser er meldt inn.

KART:</B> Dette kartet viser flomutviklingen i landet fram til i morgen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer