2017 ble et godt år for Jo Nesbø. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
2017 ble et godt år for Jo Nesbø. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Nær tredoblet inntektene i Skriververkstedet

Kraftig hopp for Jo Nesbø

Skriververkstedet til Jo Nesbø gikk i fjor bedre enn på flere år.

(Finansavisen): Etter det man kan betegne som to rolige år, skjøt inntektene til forfatter og musiker Jo Nesbø (58) rett i været igjen i fjor, skriver Finansavisen i dag.

Fra å omsette for henholdsvis 7,6 og 5,9 millioner i 2015 og 2016, bokførte Nesbøs selskap Skriveverkstedet i fjor inntekter på 16,1 millioner kroner. Det er den fjerde høyeste inntekten siden selskapet så dagens lys i 1995.

Av de 16,1 millionene som Skriveverkstedet bokførte i fjor, var 4,4 millioner avkastning på investeringer. Resten omtales som annen inntekt og økte fra 2,8 til 11,3 millioner i fjor.

Nye bokinntekter

I fjor var det 20 år siden Nesbø debuterte med karakteren Harry Hole, og i den forbindelse kom det en ny kriminalroman med den kjente politietterforskeren i hovedrollen. Boken «Tørst» fikk et førsteopplag på 300.000, noe ingen bøker har hatt i Norge før.

– Jeg har ikke de eksakte salgstallene for «Tørst» for hånden, men vi solgte ut førsteopplaget på 300.000 bøker, sier kommunikasjon- og markedsansvarlig Vidar Strøm Fallrø i Aschehoug til avisen.

Nesbø har en helt vanlig kontrakt med Aschehoug, og mottar utbetalinger to ganger årlig, samt eventuelle forskuddsbetalinger. Det betyr at det kommer mer fra boksalget inn på Nesbøs konto i år, samt inntekter fra utlandet.

– Salget i utlandet økte med noen millioner i fjor, og Nesbø har solgt rundt 35 millioner bøker internasjonalt nå, sier Fallrø.

Veldholden stiftelse

Jo Nesbø har også gitt bort alle inntekter til tre bøker. Rettighetene forvaltes av Harry Hole Stiftelsen. Den hadde i fjor 7,1 millioner kroner i inntekter, en tilbakegang på en halv million kroner.

Inntektene går litt opp og ned. Bøkene er jo nå noen år gamle, men jeg er overrasket over hvor godt de holder seg, sier Erik Holst, som er daglig leder i stiftelsen.

Han forteller til Finansavisen at de tre bøkene stadig blir trykket i nye opplag i mer enn 30 land.

Eier mer selv

Jo Nesbø selv snakker ikke om pengene han tjener på sitt forfatterskap, men han har blitt en holden mann med årene. Ifølge ligningstallene hadde han 37 millioner i skattbar inntekt i 2016 og en ligningsformue på 242 millioner kroner.

Jo Nesbø har i løpet av 2017 også økt sitt eierskap i selskapet Skriveverkstedet fra 95 til 99,3 prosent. Resten av aksjene eier Birgitta Holmén, som er mor til Nesbøs datter, Selma.

Flere økonominyheter

- Dette er den største boblen i manns minne, og den vil sprekke

På innsiden av Teslas produksjonshelvete

Google kan få ny kjempebot av EU