HØYE BØLGER: Skumspruten vil stå i den nord-norske fjæra i morgen. Foto: Meteorologisk institutt
HØYE BØLGER: Skumspruten vil stå i den nord-norske fjæra i morgen. Foto: Meteorologisk instituttVis mer

Kraftig høststorm på vei: Ber folk tjore fast hagemøblene

Mens Sør-Norge nyter deilig høstferievær, kan Nord-Norge vente seg storm og elleve meter høye bølger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Meteorologisk institutt har sendt ut fase A-varsel og har dermed økt overvåkingen på grunn av mulig ekstremvær i Nord-Norge.

I morgen ettermiddag er det meldt full storm på kysten i Troms, Vest-Finnmark og Øst-Finnmark med store bølger inn mot land og høy vannstand.

- Full storm - Nå er også Lofoten og Vesterålen inkludert i overvåkingsområdet fordi det vil komme mer vind der enn tidligere ventet. Det er ventet full storm, kanskje til og med opp til sterk storm utsatte plasser, sier statsmeteorolog ved værvarslinga Nord-Norge, Matilda Hallerstige, til Dagbladet.

Hallerstige sier det er ventet vindkast på mellom 30 og 40 meter per sekund.

- Det er ofte vindkastene som forårsaker de største skadene. I og med at dette er en høststorm, er vi redd for at det ligger mange løse ting i hagene til folk. Det være seg trampoliner eller hagemøbler. Vi håper folk gjør sine forberedelser, tar inn ting og tjorer ting fast, sier meteorologen.

Hallerstige er også bekymret for de ti, elleve meter høye bølgene som vil komme tett på land.

- Det er også ventet høy vannstand, og båter og naust står i fare for å kunne ta skade.

Fint i sør Hallerstige sier folk i sør og nord kan vente seg vidt forskjellig vær framover.

- Det ligger et stabilt høytrykk i sør, men et dypt lavtrykk ved Svalbard. Trykkforskjellen gir meget sterk vind, sier statsmeteorologen.

Lavtrykket, som i ?formiddag lå sør for Island, vil tirsdag bevege seg raskt mot Spitsbergen og utvikle seg til et stormsenter.

- Dette fører tirsdag ettermiddag og kveld til storm i Troms og Finnmark, høye bølger inn mot land og høy vannstand. NB! Værsituasjonen er nå under ØKT overvåkning og publikum må sjekke TV/radio/internet for oppfølgende meldinger, skriver Meteorologisk institutt på sin hjemmeside.