Kraftig jordskjelv forårsaket store skader i Japan

Et jordskjelv målt til hele 8,0 på Richter-skalaen rammet fredag morgen den nordlige delen av Japan, og ble fulgt av en rekke kraftige etterskjelv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge talsmenn for myndighetene ble minst 240 mennesker skadd i jordskjelvene, som ikke ser ut til å ha kostet menneskeliv.

Det første jordskjelvet hadde sitt episenter om lag 40 kilometer under havbunnen utenfor kysten av havnebyen Erimo på øya Hokkaido, nærmere 100 mil nord for hovedstaden Tokyo.

Vulkaner

Hokkaido er den nest største av de fire øyene som utgjør Japan, og regnes med sine om lag fem millioner innbyggere som relativt tynt befolket. Sapporo er den største byen på øya, der det også fins flere aktive vulkaner.

Japanske myndigheter sendte kort tid etter det første jordskjelvet ut advarsel om mulige flodbølger, samtidig som det ble registrert minst 15 kraftige etterskjelv, flere av dem målt til rundt 7,0 på Richter-skalaen.

Ifølge øyenvitner var skjelvene så kraftige at det var vanskelig å stå oppreist, og de materielle ødeleggelsens skal være store.

Strømbrudd

Fredagens jordskjelv førte til strømbrudd flere steder, fikk tog til å spore av og små fiskebåter til å kantre. Veier ble stengt og det samme måtte flyplassen i Kushiro etter at taket på kontrolltårnet og passasjerterminalen ble skadet. Togtrafikken ble også berørt som følge av avsporinger og strømbrudd.

I morgentimene brant det også i et oljeraffineri utenfor byen Tomakomai, mens et atomkraftverk på Hokkaido slapp uskadd fra skjelvene.

- Men situasjonen ser ut til å roe seg. Etterskjelvene kommer stadig sjeldnere, men tallet på skadde kan likevel komme til å stige fordi folk kjører i egne biler til sykehusene, sier en talsmann for brannvesenet i Kushiro, Hiroaki Tanaka.

Frykt for flodbølge

Selv om de fryktede flodbølgene i morgentimene fredag lot vente på seg, advarer japanske seismologer mot å tro at faren er over.

- Vi bør være på vakt mot flodbølger en dag eller to, sa Minoru Kasahara ved Hokkaido-universitetet.

Japan er ikke ukjent med kraftige jordskjelv. I mai ble 100 mennesker skadd da et jordskjelv målt til 7,0 på Richter-skalaen rammet Miyagi-regionen, 350 kilometer nordøst for Tokyo.

Atskillig verre gikk det i januar 1995, da et jordskjelv som ble målt til 7,3 på Richter-skalaen rammet byen Kobe. Over 6.000 mennesker omkom, de fleste i ruinene av sammenraste bygninger.

SORT RØYK: Deler av dette industrianlegget i Tomakomai begynte å brenne i etterkant av skjelvet.
ROTETE: Kaoset er komplett i dette supermarkedet i Obihiro City, sentralt på den nordlige Hokkaido-øya.