Kraftig jordskjelv i Hellas

6,7 på Richters - ingen døde, havbunnen dempet rystelsene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Et kraftig jordskjelv til 6,7 på Richters  skala  12.34 i dag norsk tid skapte rystelser i Aten og mer enn 200 kilometer nord for den greske hovedstaden. Det er ikke meldt om døde, om alvorlige personskader eller om umiddelbare ødeleggelser. i den greske hovedstaden.

Sist Aten ble rammet av jordskjelv var i 1999. Det målte 5,9 på Richters og 143 mennesker omkom den gangen. Minst 60.000 ble hjemløse.

-Den gangen var bruddflatene helt oppe i jordskorpa i et tett bebygd området. At et sterkere skjelv nå ikke ser ut til å ha gjort noen ødeleggelser, skyldes at episenteret for jordskjelvet ligger 37 kilometer under havoverflaten, derav minst 36 kilometer under havbunnen, sier forsker Conrad Lindholm ved jordskjelvobservatoriet NORSAR på Kjeller til Dagbladet.no.

Episenteret for jordskjelvet var om lag 200 kilometer i havet sør for Aten, 22 kilometer øst for øya Kythira som ligger sør for Peloponnes. Senteret lå 37 kilometer under havoverflaten, ifølge U.S. Geological Survey.

Også i Kairo

Også i Egypts hovedstad Kairo - 1.200 kilometer fra jordskjelvets senter -  er det meldt om mindre rystelser. Seinere på ettermiddagen  er det også meldt samme observasjoner i Jordans hovedstad Amman og i Sør-Italia.

-Merket litt

Utenriksdepartementet var i kontakt med to av de ansatte ved den norske ambassaden i Aten en halv time etter skjelvet.

-Begge merket bare litt til skjelvet, og det var ingen tegn til skader rundt dem. Den ene var i en butikk i sentrum og den andre i ambassadebygningen da skjelvet kom. Det er helt utenom turistsesongen og få turister på øyene i Egeerhavet nå, sier UDs pressetalskvinne Cathrine Andersen til Dagbladet.no.

Ambassaden i Aten skaffer seg en oversikt blant annet fra den norske foreningen på Kreta for å kartlegge om nordmenn trenger hjelp. Kreta ligger 95 kilometer fra jordskjelvsenteret.

Sollied ikke rystet

Fotballtrener Trond Sollied var på et sentrumshotell i Aten med sitt lag Olympiakos for å forberede kveldens kamp da skjelvet kom.

-Vi merket skjelvet bare noen sekunder. Det var kraftig og ristet bygningen, men ingen reagerte spesielt sterkt på hendelsen, sier Sollied til NTB.

Aftenposten har snakket med ambassaderåd Jørn Gutterød.

-Jeg bråvåknet hjemme på sofaen da bygget begynte på gynge og klirre. Det hele var over i løpet av 15-20 sekunder. Alt virker rolig i nabolaget , sier han.

7,6 i Kashmir

Katastrofejordskjelvet 8. oktober i fjor i fjellområdene nord i Pakistan, ble målt til mellom 7,6 og 7,8 på Richters skala. De foreløpige dødstallene er 80.000 mennesker.

-Der var bruddflatene helt oppe på bakkenivå. Skjelvet som utløste tsunamien forrige jul hadde også bruddflater i havbunnen, sier jordskjelvforsker Conrad Lindholm.

-Hvordan ser det ut i ubebygde områder etter kraftige jordskjelv?

-Det er ikke mye å se til skjelv etterpå i slike tilfeller. Det meste faller på plass igjen, og det er ofte bare sprakker på et par centimeter i jordoverflaten eller en rifte i asfalten hvis det er vei der, sier Lindholm.