Kraftig jordskjelv i Indonesia

Flere hundre bygninger har rast sammen i by på Sumatra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||• Er du i nærheten av det rammede området eller kjenner du noen som er i nærheten? Kontakt Dagbladet på 24 00 00 00, SMS/MMS til 2400 eller epost til 2400@db.no epost.

(Dagbladet.no): Et jordskjelv ifølge nyhetsbyrået AP ble målt til 7,6 på Richters skala, rammet onsdag den indonesiske øya Sumatra, ifølge indonesiske geologer og meteorologer. CNN melder at skjelvet ble målt til 7,9.

Episenteret for skjelvet skal ha vært utenfor vestkysten av Sumatra, omtrent 50 til 70 kilometer sørvest for byen Padang.

- Folk har panikk. De løper ut av bygninger. Mange av bygningene har kollapset, sier et vitne i Padang til MetroTV, ifølge AP.

Skjelvet var mulig å kjenne i Jakarta, flere hundre kilometer unna, og i Singapore og Malaysia.

Pacific Tsunami Warnings Center sendte først ut et tsunamivarsel for Indonesia, India, Thailand og Malaysia etter skjelvet. Dette varselet er nå trukket tilbake, og det konstateres at det ikke oppstod en tsunami.

Men ødeleggelsene etter selve skjelvet ser ut til å være store:

— Flere hundre hus langs veien er ødelagt. Det brenner flere steder, bruer er ødelagt og det er ekstrem panikk her, kanskje fordi ødelagte vannrør har skapt oversvømmelser i gatene, sier Reuters, reporter i Pandang.

En tjenestemann sier til nyhetsbyrået AFP at store bygninger ble ødelagt, og at kommunikasjonen er brutt.

Reuters melder at flere hus har rast sammen og at bruer er skadet i Padang, som ligger rett øst for episenteret. Det skal ha oppstått flere branner kraftige branner.


Jordskjelvet kommer dagen etter jordskjelvet og tsunamien som blant annet rammet Samoa og Amerikansk Samoa, der hittil 99 personer er bekreftet omkommet og dødstallene ser ut til å fortsette å vokse.

Professor Kuvvet Atakan ved Institutt for geovitenskap ved Universitetet i Bergen sa til Dagbladet.no i går etter jordskjelvet ved Samoa at det kunne være begynnelsen av en sterie store jordskjelv.

- Mekanismen var annerledes enn det man forventer på denne kontinentplata, sa han.

Episenteret for den store tsunamien i 2004 lå også utenfor Sumatra. Det kraftigste jordskjelvet den gang er i ettertid blitt målt til hele 9,3 på Richters skala.

Dagbladet.no følger saken

<strong>KRAFTIG:</strong> Episenteret ligger som en kan se på kartet vest for Padang. Kart: Tsunami Warning Center/USGS
KRAFTIG: Episenteret ligger som en kan se på kartet vest for Padang. Kart: Tsunami Warning Center/USGS Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer