Kraftig jordskjelv i Kroatia: - Som Hiroshima

Det kraftige jordskjelvet i Kroatia har ødelagt hundrevis av bygninger og kostet minst sju personer livet. Fortsatt er mange savnet.

KRAFTIG SKJELV: Det er godt et kraftig jordskjelv i Kroatia, 46 km sørøst for Kroatias hovedstad, Zagreb. Video: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et jordskjelv med en styrke på 6.3 er registrert 46 km sørøst for Kroatias hovedstad, Zagreb. Det melder det internasjonale seismologiske senteret, EMSC.

Jordskjelvet ble registrert av EMSC kl. 11.19 lokal tid. Også i går ble det registrert flere jordskjelv i samme område. Ett av disse hadde en styrke på 5.2.

Tirsdag kveld er det registrert minst sju dødsfall og flere skadde. I en uttalelse sier Røde Kors at situasjonen i området er "svært alvorlig".

Flere skadde

Det er særlig byen Petrinja som er rammet av begge jordskjelv, men i gårsdagens jordskjelv skal ingen ha mistet livet.

Den lokale avisa Jutarnji list skriver at ett barn så langt er rapportert omkommet i byen etter dagens jordskjelv, mens flere personer skal være innesperret i bygninger.

Koratiske myndigheter melder tirsdag ettermiddag at minst 26 personer er innlagt med skader etter skjelvet tirsdag formiddag. Seks av dem oppgis å være alvorlig skadd.

HARDT RAMMET: En mann skal ha blitt reddet ut fra denne bilen i byen Petrinja tirsdag. Foto: Twitter.
HARDT RAMMET: En mann skal ha blitt reddet ut fra denne bilen i byen Petrinja tirsdag. Foto: Twitter. Vis mer

Ifølge ABC News skal det være flere skadde. Enkelte bygninger skal ha kollapset fullstendig og ett av disse skal ha rammet en bil.

- Dette er forferdelig. Det er døde, det er skadde. Vi så at et barn døde på torget i byen. Sentrum er helt ødelagt, sier byens ordfører, Darinko Dumbovic til nettavisen 24sata.hr.

Han ber om at det sendes hjelp til byen raskest mulig.

- Folk har panikk. De leter etter venner og slektninger, sier ordføreren videre.

Mange mennesker er ikke gjort rede for, og hjelpemannskap leter nå etter overlevende som kan være fanget etter sammenraste bygninger. Det blir brukt hunder i søket etter overlevende og omkomne.

– Som Hiroshima

Byens ordfører, Darinko Dumbovic, sier at byen er helt ødelagt.

– Dette er som Hiroshima, halvparten av byen eksisterer ikke lenger, fastslår han.

– Vi sleper folk ut av bilene, vi vet ikke hvor mange som er rammet, det er døde og skadde, føyer han til.

ØDELAGT: Det er store materielle skader i byen Petrinja. Ordøreren sier at halvparten av byen ikke eksisterer lenger. Foto: AP / NTB
ØDELAGT: Det er store materielle skader i byen Petrinja. Ordøreren sier at halvparten av byen ikke eksisterer lenger. Foto: AP / NTB Vis mer

Det jobbes på spreng med å finne tak over hodet til alle som er blitt hjemløse, noen blir innkvartert i brakker som militæret har satt opp, mens andre er tildelt hotellrom.

Men i frykt for et nytt skjelv vil mange heller tilbringe natten utendørs, selv om myndighetene advarer om at det er for kaldt til å sove ute.

Bes holde seg utendørs

Politiet i Kroatia ber landets innbyggere om å komme seg ut og vekk fra bygninger som kan rase.

- Folk som bor høyt oppe bør finne en bærevegg, oppfordrer politiet videre.

Det kraftige skjelvet kunne kjennes i hele Krroatia og nabolandene Serbia og Bosnia, melder ABC News.

Også i Slovenia skal skjelvet ha ført til at parlamentsbygningen i hovedstaden Ljubljana ristet kraftig. Byen ligger 200 km unna jordskjelvets episenter. Slovenia har stengt ned sine atomkraftverk i et sikkerhetstiltak, melder flere internasjonale medier.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer