Kraftig jordskjelv i Tyrkia

Trolig mer enn 1000 døde, ifølge det tyrkiske instituttet Kandilli som forsker på jordskjelv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I sørøstlige Tyrkia rammet nylig et jordskjelv, melder BBC.

Jordskjelvets episenter var i byen Tabanli, cirka tjue kilometer nord-øst fra provinsen Van i Tyrkia, nær grensen til Iran.

Styrken på skjelvet skal ha vært 7,2 i følge US Geological Survey. Dette skal være det kraftigste jordskjelvet som har rammet Tyrkia de siste ti årene, ifølge CNN.

1000 døde
I følge det tyrkiske instituttet Kandilli, som forsker på jordskjelv, har trolig over 1000 mennesker mistet livet, melder NTB.

Tyrkiske medier rapporterer at flere hus skal ha kollapset. Vise-statsminister i Tyrkia Besir Atalay, hevder jordskjelvet har fått rundt 45 bygninger til å kollapse, henholdsvis 25-30 bygninger i byen Ercis i tillegg til et studenthjem, og 10 bygninger i byen Van.

Det meldes også om at 50 personer har blitt innlagt på sykehus, og det jobbes med å redde personer ut av bygninger.

Statsminister i Tyrkia Recep Tayyip Erdogan er på vei til Van for å se på ødeleggelsene.

- For mye ødeleggelse
Borgermester i Ercis i provinsen Van, Zulfikar Arapoglu, forteller om konsekvensene av skjelvet.

- Det er så mange døde. Flere bygninger har kollapset. Det er for mye ødeleggelse, sa han til TV-kanalen NTV.

Borgermester i Van, Bekir Kaya, forteller til den samme kanalen om panikken som oppstod.

- To bygninger kollapset i Van, men telefonsystemet er ikke tilgjengelig på grunn av panikk, og vi har enda ikke oversikt over skadene, sier Kaya.

Etterskjelv
Et kvarter etter det første skjelvet rammet et etterskjelv med styrke 5,6. Et drøyt kvarter etter dette igjen rammet enda et etterskjelv, med 4,9 i styrke.

Kjente bygningen svaie
En utenlandsk reporter som oppholdt seg i Hakkari, omtrent hundre kilometer sør for byen Van, forteller at han kunne kjenne bygningen han befant seg i svaie. Det er imidlertid ingen tegn til omkomne eller skadde i Hakkari foreløpig.

Byen Van ligger ved kysten til innsjøen Vansjøen, og hadde i 2008 342.464 innbyggere. 

 SJOKKERTE:  Sjokkerte mennesker i sentrum av byen Van i Tyrkia etter det kraftige jordskjelvet. AP Photo/ Abdurrahman Antakyali, Anatolia TURKEY OUT
SJOKKERTE: Sjokkerte mennesker i sentrum av byen Van i Tyrkia etter det kraftige jordskjelvet. AP Photo/ Abdurrahman Antakyali, Anatolia TURKEY OUT Vis mer