Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kraftig jordskjelv på grensen mellom Irak og Iran

Minst 141 personer omkom i jordskjelvet i Irak og Iran, ifølge landenes myndigheter og statlige medier. Skjelvet kunne merkes i store deler av Midtøsten.

MANGE SKADDE: Her fraktes en skadet person i Irak til sykehuset for behandling etter jordskjelvet. Foto: Feriq Ferec / Anadolu Agency
MANGE SKADDE: Her fraktes en skadet person i Irak til sykehuset for behandling etter jordskjelvet. Foto: Feriq Ferec / Anadolu Agency Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): Et kraftig jordskjelv har rystet det nordøstlige Irak, nær grensen til Iran. Ifølge forskerorganisasjonen EMSC hadde skjelvet en styrke på 7,6, US Geological Survey (USGS) anslår styrken til 7,2.

Minst 61 drept

Dødstallene har steget raskt. Minst 141 personer er bekreftet omkomne i Kermanshah-provinsen i Iran, opplyser lokale myndigheter. Over 60 av dem i byen Sarpol-e Zahab. Over 1.000 personer skal også være skadd i jordskjelvet.

– Det er fortsatt mennesker begravet i ruinene. Vi håper dødstallet og antall skadde ikke vil stige altfor mye, men det vil stige, sier viseguvernør Mojtaba Nikkerdar i Kermanshah, ifølge NTB.

Han opplyser om at det jobbes med å sette opp nødhjelpsleire i området.

Skjelvet hadde sitt senter 19 kilometer under jordoverflaten i nærheten av byen Halabja, tett opp mot grensen til Iran. Fra området meldes det om strømbrudd, og i Iran har mange rømt ut av husene sine. Irakisk TV melder at det er skader i åtte byer, og at redningsmannskaper har rykket ut.

Stort område

På Twitter melder folk at de har kjent skjelvet så langt unna som Kuwait og Abu Dhabi. I Kuwait, som ligger 900 kilometer fra episenteret, har folk styrtet ut av høyhus på grunn av svaiingen.

Ifølge nyhetsbyrået ISNA kunne skjelvet merkes i flere byer vest i Iran. Skjelvet var også merkbart i sørøstlige deler av Tyrkia.

Ifølge EMSC hadde skjelvet episenter 110 kilometer fra den kurdiske byen Suleimania. USGS melder at episenteret er 32 kilometer fra den mindre byen Halabja.

I Suleimania-provinsen, som ligger i Iraks kurdiske region, har skjelvet forårsaket noe mindre skader på eiendom. Da skjelvet oppsto, løp innbyggere ut på gata.

- Akkurat her er det vel ingen høyhusbebyggelse, men husene er ikke konstruert for å stå imot så kraftige skjelv. Dette er et like kraftig skjelv som det i Haiti som kostet 250.000 menneskeliv, sier seismolog Ari Tryggvason ved Uppsala universitet.

- Jordskjelvet var kraftig, varte i rundt 30 sekunder, skriver en bruker på EMSCs nettsted.

- Trodde det var krig

En rekke mindre etterskjelv har oppstått i etterkant av søndagens jordskjelv.

Den irakiske fotballspilleren Brwa Nouri, som spiller for den svenske klubben Östersund, var blant dem som merket skjelvet. Han oppholder seg i Karbala i forkant av en privatlandskamp mellom Irak og Syria.

- Vi bor i åttende etasje på hotellet. Det kjentes som om alt raste sammen, sier han til SVT Sport.

- Folk trodde det var krig. Han jeg bor sammen med dro i meg og vi løp ut, sier Nouri.

Dagbladet følger saken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!