Kraftig jordskjelv på Island

Flere veier, broer og hus er ødelagt etter et kraftig jordskjelv på Island i ettermidag. Flere mennesker har fått sjokkskader og behandles nå i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jordskjelvet kunne føles over hele sagaøya og det er registert flere etterskjelv. Hovedskjelvet som inntraff klokka 15.40 lokal tid ble målt til 6 på Richterskalaen. Flere av etterskjelvene var også kraftig, det sterkeste ble målt til 5,5.

Store skader

Jordskjelvet hadde sitt episenter sør på Island. Flere bygninger er ødelagt, minst to broer har rast sammen og flere veistrekninger er skadd. Også vannforsyningslinjer og elektriske innstallasjoner er påført skader, opplyser det seismologiske instituttet på Island til Dagbladet.no i kveld.

Reykjavik rammet

Innbyggerne i Islands hovedstad Reykjavik kjente skjelvet godt. Bygninger svaiet og mange gikk ut på gatene for sikkerhets skyld. Hjorleifur Sveinbjornsson ved det seismologiske instituttet på Island sier de kjente skjelvet og at det føltes som om det var nærmere enn det faktisk var.

Får hjelp

Innbyggere i området som ble hardets rammet har i kveld fått hjelp av krisepsykologer. Flere av menneskene som bor der skjelvets senter var er oppskaket og de frykter et nytt og kraftigere skjelv. De fleste menneskene i området er bønder som driver med dyrehold.

- Det er ikke meldt om personskader foreløpig, kun sjokkskader, sier Hjorleifur Sveinbjornsson til Dagbladet.no.

Historisk kraftig

Skjelvet som rammet Island i dag er det kraftigste siden 1912. Skjelvet den gang krevde flere menneskeliv.

Besøk Islands seismologiske institutt, og les mer om skjelvet.