Kraftig jordskjelv på Kreta

På kort tid er det registrert flere jordskjelv på den populære ferieøya.

KRAFTIG: En person skal være omkommet etter flere jordskjelv i Kreta ifølge nyhetsbyrået AFP. Video: Dagbladet TV. Programleder: Christian Fjermeros. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge det Europeiske jordskjelvsenteret EMSC har det i løpet av morgentimene blitt registrert flere jordskjelv på den greske øya Kreta.

Det første var det kraftigste, med en styrke på 6,2 og en dybde på 2 kilometer.

En person skal være død, melder AFP, som viser til gresk TV. Den omkomne mannen arbeidet i en kirke som raste sammen under skjelvet. Ni personer skal også være skadd, ifølge lokale myndigheter.

Et kapell i landsbyen Arkalochori var blant bygningene som raste sammen under jordskjelvet. Foto: Harry Nikos / AP / NTB
Et kapell i landsbyen Arkalochori var blant bygningene som raste sammen under jordskjelvet. Foto: Harry Nikos / AP / NTB Vis mer

EMSC anga først styrken til 6,5, men nedjusterte etterhvert til 6,2 og deretter 6,0. Atens geodynamiske institutt anslår at skjelvet hadde en styrke på 5,8. Det er vanlig med ulike målinger av styrken på et jordskjelv rett etter at det har inntruffet.

Skjelvet rammet litt etter klokka 8 mandag morgen.

- Stort, langvarig og veldig skremmende, skriver en av de som har beskrevet opplevelsen av skjelvet i EMSC sitt kommentarfelt.

Området ble også rammet av minst ni etterskjelv, hvorav det sterkeste hadde en styrke på rundt 4,7.

Status per klokka 09.40. Oversikt over åtte av skjelvene som kom etter det første og kraftigste. Skjermdump: EMSC
Status per klokka 09.40. Oversikt over åtte av skjelvene som kom etter det første og kraftigste. Skjermdump: EMSC Vis mer

Alle skjelvene er registrert mellom 20-31 kilometer unna øyas største by - den populære feriedestinasjonen Heraklion.

Rystelsene førte til at mange mennesker flyktet ut på gaten, og øyenvitner melder om skader på bygninger, skriver NTB. Også bilder på sosiale medier viser skader på bygninger.

Det er foreløpig ikke kommet meldinger om personskader.

Ifølge den svenske seismologen Björn Lund er jordskjelv vanlige i nærheten av Kreta.

- Det er mange jordskjelv over hele den greske skjærgården, så det er ikke overraskende på noen måte. Men slike sterke jordskjelv midt på øya skjer ikke så ofte, sier Björn Lund til Aftonbladet.

Dagbladet kommer med mer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer