Kraftig jordskjelv på Sørvestlandet

Styrke 3,8 på Richters skala.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):  I formiddag har det vært et nytt jordskjelv på Sørvestlandet, bare en uke etter det ble målt et kraftig jordskjelv på Mørekysten.

Seismolog Hilmar Bungum ved forskningsinstituttet NORSAR forteller at de har fått rapporter om et relativt kraftig skjelv på hele sørvestlandet så langt nord som til Stavanger. Skjelvet skjedde rundt halv tolv-tida i dag.

- Episenteret ligger 45 kilometer sør for Farsund, altså ute i havet. Skjelvet hadde en styrke på 3,8 på Richters skala, litt svakere enn det som var forrige søndag, opplyser han.

Dagbladet.no har fått tips fra folk som har merket skjelvet i  blant annet Egersund og Hovsherad i Rogaland, og Flekkefjord og Lista i Vest-Agder.

- Det varte bare to sekunder, men det ristet kraftig en stund. Klokka var rundt halv tolv. Hele huset ristet, forteller Ernest Tønnesson som bor på Borhaug rett ved Lista fyr.

Verken politiet i Rogaland eller Agder har fått inn noen meldinger om skader etter skjelvet.

Bungum forteller at jordskjelvet i dag ikke har noen sammenheng med forrige ukes skjelv på Mørekysten.

- Det er en ren tilfeldighet, sånne ting skjer selv om området nå er litt mer aktivt enn gjennomsnittet. Men dette er helt ordinært geologisk sett, sier han.

RAMMET KYSTEN AV SØRVESTLANDET: Det har kommet meldinger om kraftig risting langs kysten av Rogaland og Vest-Agder i formiddag. 45 kilometer utenfor Farsund var skjelvets episenter. Kart: KYSTATLAS
RAMMET KYSTEN AV SØRVESTLANDET: Det har kommet meldinger om kraftig risting langs kysten av Rogaland og Vest-Agder i formiddag. 45 kilometer utenfor Farsund var skjelvets episenter. Kart: KYSTATLAS Vis mer

Mange bekymrede personer har tatt kontakt med forskningsinstituttet NORSAR i dag.

- Jeg skjønner at dette virker skremmende på folk. Vi har virkelig blitt nedringt her i dag, sier Bungum.

De mest aktive jordskjelvområdene i Norge de siste tiårene ligger på Vestlandet og i Nordsjøen. Norge er ikke kjent for å være det stedet som er mest utsatt for jordskjelv, men er likevel det området i Nord-Europa som opplever flest jordskjelv i dag, skriver NORSAR på sine hjemmesider jordskjelv.no.

SENTER I HAVET: Jordskjelvets episenter var om lag 45 kilometer sør for Farsund.
KRAFTIG UTSLAG: Slik så skjelvet ut på NORSARs måleinstrumenter.