7,2 PÅ RICHTER:  Skader på bygning i byen Mexicali. FOTO: LA CRONICEADE MEXICALI/EPA/SCANPIX.
7,2 PÅ RICHTER: Skader på bygning i byen Mexicali. FOTO: LA CRONICEADE MEXICALI/EPA/SCANPIX.Vis mer

Kraftig jordskjelv rammet Mexico

I grensetraktene mot California. Målt til 7,2.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

(Dagbladet): Et kraftig jordskjelv rammet natt til mandag den mexicanske delstaten Baja California.

På tross av at skjelvet ble målt til 7,2 på Richters skala av det amerikanske jordskjelvobservatoriet USGS, var det ved 05-tiden bare meldt om en person som var omkommet. Det skjedde da en bygning raste sammen i byen Mexicali, der det også er rapportert om de fleste materielle skadene.

 VEISKADER:  Deler av veien mellom Mexicali og Tijuana har fått hard medfart av jordskjelvet. FOTO: LA CRONICA DE MEXICALI/EPA/SCANPIX.
VEISKADER: Deler av veien mellom Mexicali og Tijuana har fått hard medfart av jordskjelvet. FOTO: LA CRONICA DE MEXICALI/EPA/SCANPIX. Vis mer

Men høyhus svaiet og skjelvet skapte frykt i Los Angeles, 360 kilometer nord for skjelvsenteret. I 35 etasjer høye MGM Tower ble heisene blokkert på grunn av skjelvet.

Også i Las Vegas i Nevada, 460 kilometer unna, svaiet de høye hotellbygningene

 EVAKUERT:  Pasientene på sykehuset i Tijuana 173 kilometer fra skjelvets episenter ble evakuert av frykt for at syjkehuset kunne rase sammen. Det er ikke meldt om større skader etter et kraftige skjelvet. FOTO: JORGE DUENAS, REUTERS/SCANPIX.
EVAKUERT: Pasientene på sykehuset i Tijuana 173 kilometer fra skjelvets episenter ble evakuert av frykt for at syjkehuset kunne rase sammen. Det er ikke meldt om større skader etter et kraftige skjelvet. FOTO: JORGE DUENAS, REUTERS/SCANPIX. Vis mer

Jordskjelvet rammet klokka 15.40 lokal tid søndag og hadde sitt senter 173 kilometer sørøst for storbyen Tijuana og 32 kilometer nede i grunnen.

Baja California ligger i det nordvestre hjørnet av Mexico og grenser til California og Arizona i USA.

 KART:  Skjelvet nord i Mexico skapte kraftige rystelser oevr hele det gule området, episenteret 32 kilometer under overflaten i rødt. FOTO: USGS/AP/SCANPIX.
KART: Skjelvet nord i Mexico skapte kraftige rystelser oevr hele det gule området, episenteret 32 kilometer under overflaten i rødt. FOTO: USGS/AP/SCANPIX. Vis mer

Det bor rundt 2,8 millioner mennesker i den mexicanske delstaten, flesteparten i Tijuana og Mexicali.


- En rar følelse
 HEISAKSJON  Brannvesenet i Los Angeles måtte bruke utvendig heis for å komme inn i 35 etasjer høye MGM Tower der folk sto fast i heisen på grunn av jordskjelvet 360 kilometer sør. FOTO: AFP/SCANPIX.
HEISAKSJON Brannvesenet i Los Angeles måtte bruke utvendig heis for å komme inn i 35 etasjer høye MGM Tower der folk sto fast i heisen på grunn av jordskjelvet 360 kilometer sør. FOTO: AFP/SCANPIX. Vis mer


Dagbladet var i natt i kontakt med Trondheimsmannen Taruno Steffensen, som har bodd i Wickenburg i Arizona siden 2003. Det er 100 kilometer sørøst for millionbyen Phoenix og om lag 500 kilometer fra jordskjelvets senter.

 CALIFORNIA:  Hyllevarer ristet ned på golvet i denne butikken i Calexio i California. FOTO: AP/SCANPIX.
CALIFORNIA: Hyllevarer ristet ned på golvet i denne butikken i Calexio i California. FOTO: AP/SCANPIX. Vis mer

- Vi bor i en villa i et flatt boligstrøk, og jeg merket en rar bevegelse da jeg satt i sofaen og leste.

- Det må ha vært nærmere klokka 15.50, og det var liksom en rar, rullende bevegelse mot venstre. Kona merket også at det beveget seg ute i hagen, men vi skjønte ikke at det var jordskjelv før det kom «breaking news» på CNN, sier Steffensen til Dagbladet.