Kraftig jordskjelv rystet Japan - tsunamivarsel utstedt

- Bygninger i Tokyo svaiet i flere minutter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det ble sendt ut tsunamivarsel etter et jordskjelv med styrke 7,3 utenfor østkysten av Japan, melder NTB og internasjonale nyhetsbyråer ved 09.30-tida. Skjelvet skal ha fått bygninger i Tokyo til å svaie kraftig, ifølge Sky News. Også ABC News melder at bygninger i Tokyo skal ha ristet i flere minutter.

En tsunamibølge på en meter traff ved 10.18-tida byen Ishinomaki, ifølge japansk TV.

Ifølge BBC er kystområder blitt evakuert, men skjelvet har ikke ført til ytterligere skader på det ødelagte atomkraftverket i Fukushima, ifølge AFP og NBC.

- Veldig lenge Det er foreløpig ikke meldt om store skader.

- Jordskjelvet varte veldig lenge, kanskje i 60 sekunder, sier Yumi Sato, som jobber for den norske kafeen Fuglen i Tokyo, til Dagbladet.

Hun sier at hun ikke er kjent med om skjelvet har forårsaket alvorlige skader i Tokyo, men er likevel bekymret:

- Det er sendt ut tsunamivarsel nord i Japan. Hjembyen min er der. Jeg kommer ikke gjennom på telefon til familien nå, men håper alle er ok, sier Sato.
Samme område Tsunamivarselet ble utstedt for kommunene Miyagi, Iwate, Fukushima, Aomori og Ibaraki, men det er ikke ventet at skadene blir i nærheten av så omfattende som etter skjelvet som rammet Japan 11. mars i fjor.

- På grunnlag av alle tilgjengelige data ventes ikke en destruktiv omfattende tsunami, melder Senteret for tsunamivarsler i stillehavsområdet (PTWC).

Senteret melder at jordskjelvet fant sted utenfor kysten av den japanske øya Honshu klokka 09.18 norsk tid.

Ifølge det amerikanske jordskjelvsenteret (USGS) er episenteret omkring 300 kilometer fra byen Kamiashi. Det ble også registrert et etterskjelv med styrke 6,3 i det samme området, ved 10-tida norsk tid.

Det japanske meteorologiske instituttet opplyser at jordskjelvets episenter var 10 km under havbunnen.

Tragedie Episenteret for skjelvet i dag ligger ved kysten nordøst i Japan, like ved episenteret for det kraftige skjelvet som rammet Japan 11. mars i fjor.

Da utløste jordskjelvet, som hadde en styrke på 9,0, en tsunamibølge som rammet den nordøstlige delen av landet.

Over 15 000 mennesker mistet livet, og over 6000 ble skadd, opplyste japansk nasjonalpoliti i april 2011.

Grafikk: KJELL ERIK BERG / DAGBLADET
Grafikk: KJELL ERIK BERG / DAGBLADET Vis mer

Jordas akse endret seg med 10 centimeter etter skjelvet, som fikk Japan til å flytte seg 2,4 meter.

- Kraftig Seismolog Tormod Kværna ved forskningsinstituttet NORSAR på Kjeller beskriver skjelvet som «kraftig».

- Dette er et skjelv i den samme flategrensa som det store skjelvet i Fukushima 11. mars 2011. Det er på et sted hvor vi forventer jordskjelv, det er rimelig stor jordskjelvhyppighet i området. Men dette skjelvet er betraktelig mindre, sier Kværna til Dagbladet.

Kværna forteller at Japan, og Tyrkia, Pakistan, Kina, kanten av Stillehavet, utenfor Chile og vestkysten av USA er de mest aktive jordskjelvområdene i verden.

- Dette skjer fordi jorda er en kjele som koker med flytende mantel. Mantelen drar med platene som flyter på toppen, og da oppstår det spenning som fører til at det brister.

Grafikk: KJELL ERIK BERG / DAGBLADET
Grafikk: KJELL ERIK BERG / DAGBLADET Vis mer