Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kraftig jordskjelv ved Filippinene

Målt til styrke 7,6.

 FØLGER SITUASJONEN TETT:  Eksperter ved det filippinske instituttet for vulkanologi og seismologi. Foto: EPA
FØLGER SITUASJONEN TETT: Eksperter ved det filippinske instituttet for vulkanologi og seismologi. Foto: EPA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kort tid etter skjelvet gikk det ut et tsunamivarsel for store deler av regionen: Filippinene, Indonesia, Japan, Taiwan, Guam og Papua New Guinea.

Men ifølge nyhetsbyrået AP er denne nå trukket tilbake for alle områder utenom Filippinene, Indonesia og Belau. Ved 17-tida melder Reuters at tsunamivarselet også trekkes tilbake for de resterende landene.

Skjelvet hadde ifølge U.S Geological Survey en styrke på 7,6. Episenteret ligger øst for Filippinene, ca. 750 km unna Manila. Det ble også målt et etterskjelv med styrke 6,2.

- Dramatisk Norske Glenn Kasland (23) befinner seg i byen Tacloban på øya Leyte. Han opplevde det hele som dramatisk.

- Vi merket det veldig godt. Det kom veldig brått på oss og det var dramatisk. Vi måtte bare komme oss ut av huset som ristet kraftig, sier han til Dagbladet.

23-åringen er i Tacloban for å drive frivillighetsarbeid for organisasjonen Volunteer for Visayans.

- Jeg bor sammen med en amerikaner som lå og sov da det skjedde. Jeg måtte storme inn på rommet hans og vekke ham. Strømmen gikk og alt var kaotisk, sier Kasland, som forteller at flere gjenstander i huset datt ned og ble ødelagt.

Nå er det rundt midnatt lokal tid, og han forteller at situasjonen virker å ha roet seg. Samtidig har han hatt kontakt med en kollega som ble evakuert.

- Hun bor like i nærheten, og da synes jeg det er litt merkelig at vi ikke har hørt noe. Vi vet ikke helt hva som skjer her nå, sier han.

- Minst en omkommet AP melder at minst ett hus har kollapset og at strømmen er slått ut i flere Filippinske byer.

Minst en skal ha omkommet og en skadet etter at et hus kollapset i Cagayan de Oro, melder AP.

Det kraftige skjelvet skal også ha ødelagt både veier og broer, og folk forsøker å ta seg til høytliggende områder, melder Reuters. Filippinske myndigheter ber innbyggere som bor langs kysten om å trekke opp i høyden på grunn av frykten for en tsunami.

Hvis jordskjelvet utløser en tsunami, vil den ramme Indonesia først og deretter Filippinene, opplyser tsunamivarslingssenteret for stillehavsregionen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media