Kraftig kritikk mot saudi-ledet krig i Jemen

Hjelpeorganisasjoner beskriver den humanitære situasjonen i Jemen som katastrofal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saudi-Arabia og andre Golfland må umiddelbart stanse angrepene mot livsviktig infrastruktur slik at det blir mulig å få nødhjelp ut til befolkningen, krever hjelpeorganisasjoner.

Ødeleggelsen av infrastruktur får enorme konsekvenser for befolkningen, framholder Leger Uten Grenser (MSF) og Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) i en pressemelding tirsdag.

- Rullebanen til flyplassen i Sana er ødelagt, og som en følge av det er det fare for at langt flere liv går tapt. Vi kan ikke lenger stå og se på, mens sivile må drikke skittent vann og barn dør av sykdommer som egentlig er enkle å unngå, sier Marie Elisabeth Ingers, leder for MSF i Jemen.

Lederen for det 250 mann sterke teamet til Røde Kors i Jemen, Cedric Schweizer, sier samtidig at Jemen er helt avhengig av eksterne leveranser av mat, og ikke minst medisiner. Han kritiserer også Saudi-Arabia for å ha innført strenge importsanksjoner de siste seks ukene.

- Kombinert med en ekstrem mangel på drivstoff, er hverdagen til befolkningen blitt uutholdelig og lidelsene enorme, sier Schweizer.

- Katastrofal Hjelpeorganisasjonene beskriver den humanitære situasjonen i Jemen som katastrofal. Flyplasser, havner, broer og veier er ødelagt, i tillegg til at forskjellige bevæpnede grupper har satt opp en rekke kontrollposter.

- Den pågående konflikten har allerede skapt en uakseptabel situasjon for de sivile over hele landet, sier Irgens.

Den saudi-ledede luftkrigen ble iverksatt i mars i et forsøk på å hindre Houthi-militsen i å ta kontroll over landets nest største by Aden. Fra før av har den inntatt hovedstaden Sana og en rekke andre byer både nord og sør i landet.

På halvannen måned er minst 1.200 mennesker drept, samtidig som hjelpeorganisasjoner gjentatte ganger har advart om at krigen har utløst en større humanitær krise.

Toppmøte Luftkrigen har ennå ikke klart å drive Houthi-militsen på retrett, og onsdag var Golflandendes ledere samlet til toppmøte i regi av Samarbeidsorganisasjonen for Golflandene (GCC).

Bekymringen for den videre utviklingen i Jemen er stor, og den er også knyttet til IS' økende innflytelse i regionen.

I helgen kom det ubekreftede meldinger om at 40-50 utenlandske spesialsoldater hadde ankommet Aden for å hjelpe lokale regjeringsvennlige styrker i kampene.

Frankrikes president François Hollande er toppmøtets «æresgjest», som den første vestlige leder noensinne.

Houthi-militsen i Jemen støttes av sjiaislamske Iran, og den sunnidominerte forsamlingen i GCC er også ventet å drøfte en atomavtale som Iran forsøker å forhandle fram med verdenssamfunnet.

(NTB)