Kraftig meteor over Sør-Norge

- Uvanlig kraftig.

LYSGLIMT: En meteor ble observert flere steder over Sør-Norge 11. november. Foto: Norsk Meteornettverk. Har du bilder eller video? Send til 2400@db.no. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norsk meteornettverk har i kveld mottatt mange meldinger fra personer i Sør-Norge som har sett en kraftig meteor på himmelen.

- Dette var en uvanlig kraftig meteor til å være fra svermen Tauridene, forteller Steinar Midtskogen i meteornettverket til Dagbladet.

Tauridene er en sverm jorda krysser hvert år på denne tida, med påfølgende meteorer som resultat. Svermen ser fra vårt ståsted til å komme fra stjernebildet Tyren, derav navnet; på seinsommeren er mange kjent med svermen Leonidene, som kommer fra Løven og gir mange stjerneskudd på himmelen.

UVANLIG KRAFTIG: Kveldens meteor var uvanlig kraftig til å komme fra svermen Tauridene. Her sett fra en observarsjonspost i Larvik klokka 19.47. Foto: Norsk meteornettverk
UVANLIG KRAFTIG: Kveldens meteor var uvanlig kraftig til å komme fra svermen Tauridene. Her sett fra en observarsjonspost i Larvik klokka 19.47. Foto: Norsk meteornettverk Vis mer

- Den kom østfra, og ser ut til å ha gått til havs vest for Vestlandet. Den har brent helt opp ca. 50 kilometer oppe i atmosfæren, og lyst veldig kraftig, sier Midtskogen.

Meteoren ble fanget opp av en rekke observasjonsposter. Romsteinen var trolig ikke større enn en knyttneve - dvs. noen kilo - men kompenserer for det med å ha hatt en hastighet beregnet til rundt 27 km/s, forklarer meteorentusiasten.

- Husk at dobbelt så stor hastighet gir fire ganger så stor kinetisk energi, sier han.

Midtskogen understreker at det aldri var fare for folk eller fe.

Det var VG som omtalte kveldens meteor først.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer