UDI-direktør Frode Forfang informerte i dag om at det ikke har kommet færre asylsøkere til Norge siden 1997. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
UDI-direktør Frode Forfang informerte i dag om at det ikke har kommet færre asylsøkere til Norge siden 1997. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Kraftig nedgang i antall asylsøkere til Norge

Laveste antall på 19 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

UDIs asyltall for første halvår i år viser en kraftig nedgang i antall asylsøkere.

UDI-direktør Frode Forfang sier vi må tilbake til 1997 for å finne like lave tall.

- Situasjonen er usikker, men det er ingen ting som tyder på at fjorårets situasjon vil gjenta seg, sier Forgang.

Ifølge UDI er det usikkert hva det totale antall asylsøkere vil bli for 2016, men den offisielle prognosen er 10.000.

Jeg utelukker ikke at antallet kan bli godt under dette. Men det kan også bli over. Det er stor usikkerhet, her svinger det veldig raskt, sier Forfang.

Større nedgang

Norge har hatt større nedgang i ankomstene enn de fleste andre europeiske land. Samtidig vites det ikke hvordan ankomstene til Europa vil være gjennom den antatte høysesongen i sommer og tidlig høst.

- Et usikkerhetsmoment er at også Sverige for tiden mottar nesten ti ganger så mange asylsøkere som Norge, noe som viser at det fortsatt er mulig for mange asylsøkere å komme seg til vår del av Europa, sier direktøren.

Ifølge tallene har det også vært en halvering av antall enslige, mindreårige asylsøkere til Norge første halvår i år, sammenlignet med samme periode i fjor.

God kapasitet

Ifølge UDI er det nå god kapasitet i asylmottakene, og direktoratet har avlyst en del planlagte etableringer av nye mottak. Samtidig er det avviklet flere tilleggs- og opsjonsplasser ved eksisterende mottak.

På grunn av usikkerheten om framtidige ankomster vil det ikke bli sagt opp noen mottakskonktrakter nå.

- Dersom asyltallene holder seg lave, vil vi initiere en større nedbygging av mottakskapasiteten i løpet av høsten. Vi har imidlertid kommet til at det ikke vil være riktig å si opp etablerte mottak nå, rett før den antatte høysesongen.

(NTB)