Kraftig nedgang i antibiotikabruken i Norge

Andel personer som har fått antibiotika på resept i Norge, er redusert med 20 prosent siden 2012, viser nye tall fra Reseptregisteret.

ANTIBIOTIKA: Det er store geografiske forskjeller i antibiotikabruken i Norge. I fjor var det 23 prosent av befolkningen i Østfold som fikk antibiotika på resept, høyest andel i landet, men tross alt en stor nedgang fra 2012, da tilsvarende tall var 29 prosent. Finnmark og Troms har lavest andel brukere, men også der har det vært en nedgang, fra 21 prosent i 2012 til henholdsvis 18 og 17 prosent i fjor. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
ANTIBIOTIKA: Det er store geografiske forskjeller i antibiotikabruken i Norge. I fjor var det 23 prosent av befolkningen i Østfold som fikk antibiotika på resept, høyest andel i landet, men tross alt en stor nedgang fra 2012, da tilsvarende tall var 29 prosent. Finnmark og Troms har lavest andel brukere, men også der har det vært en nedgang, fra 21 prosent i 2012 til henholdsvis 18 og 17 prosent i fjor. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

2017-tallene for bruk av alle reseptpliktige legemidler ble publisert fra Reseptregisteret i forrige uke og viser at 20 prosent – hver femte nordmann – fikk antibiotika utlevert på resept i fjor. I 2012 var det 25 prosent.

- Dette er bra, og nedgangen er et konkret resultat av at vi har fått en god handlingsplan mot antibiotikaresistens, sier seniorrådgiver og farmasøyt Christian Berg ved avdeling for legemiddelstatistikk i Folkehelseinstituttet til NTB.

Antibiotikabruken har vært bekymringsfull i mange år, og i 2012, året med høyest forbruk, ble det hentet ut over 30 millioner doser, såkalt definerte døgndoser (DDD). Det året fikk 30 prosent av kvinnene og 21 prosent av mennene i landet minst én resept på antibiotika. I fjor viste tilsvarende tall at 24 prosent av kvinnene og 16 prosent av mennene i Norge fikk antibiotika.

Plan mot resistens

Bruken av antibiotika i Norge er lav globalt sett, men økende bruk er bekymringsfull fordi feil og overdreven bruk av antibiotika kan føre til utvikling av motstandsdyktige – resistente – bakterier. Da vil antibiotika i verste fall ikke lenger har effekt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer