Kraftig nedgang i matproduksjonen i Norge

Tallene gjør Bondelaget bekymret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste ti årene har matproduksjonen i det norske landbruket gått mer ned enn i de fleste andre vestlige land.

Norge er på bunnplass i Norden, og blant de dårligste på verdensbasis når man måler utviklingen i matproduksjonen i landbruket per innbygger. Det viser tall fra FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO), skriver Nationen.

Norge har fram til 2009 hatt en nedgang per innbygger på 11 prosent sammenlignet med perioden 1999 til 2001. Det plasserer Norge på 147. plass blant 181 land. I de andre nordiske landene har man i langt større grad klart å holde matproduksjonen oppe eller faktisk økt den per innbygger.

Tallene gjør Norges Bondelag bekymret, og leder Nils T. Bjørke mener dette er et varsku til regjeringen.

- Vi har lenge sett at importen øker. Det gjør Norge mer sårbart. Nedgangen i matproduksjonen er et tydelig varsku til regjeringen om at det må innføres tydelige produksjonsmål i landbruksmeldingen, og ikke minst at målene må følges opp med styrket økonomisk innsats, sier han.

(NTB)