Kraftig nedtur på Oslo Børs

Hovedindeksen falt hele 1,9 prosent i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var tungvekterne Norsk Hydro og Statoil som dro børsen mest ned, men også store selskap som Telenor, Orkla, DnBNOR, Norske Skog og Tomra sørget for at hovedindeksen endte på 203,4 poeng.

Da kan det være på sin plass å minne om at det ikke er gått mer enn snaue tre uker siden aktørene på børsen jublet da hovedindeksen brøt gjennom 200 poeng for første gang på flere år.

Dagens nedtur har flere forklaringer. En viktig psykologisk forklaring er at mange har fryktet hovedindeksen snart nærmet seg toppen og dermed har de sikret seg betydelige gevinster på aksjer som siden årsskiftet har steget med over 20 prosent.

For noen aksjer, som for eksempel Hydro-aksjen, er det den konkrete forklaring på en 4 prosents nedgang at Hydro har priset det nye selskapet Yara til mellom 11 og 13 milliarder kroner.

Yara, som er dagens agridivisjon i Norsk Hydro, har mange trodd skulle få en verdi på nærmere det dobbelte. Statoil sank også kraftig, mens nedgangen i Aker Kværner var såpass beskjeden at selskapet fortsatt ble stående på et rekordhøyt nivå.

De siste 12 månedene har verdien av Aker Kværner nesten blitt tredoblet på Oslo Børs, - hele tiden mens selskapet har vært ledet av mannen som nå overtar toppjobben i Statoil. (NTB)