Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kraftig nedtur

Jens Stoltenberg har ikke innfridd forventningene folk hadde til ham som statsminister. Hans personlige popularitet er kraftig redusert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I regjeringens hvetebrødsdager i oktober svarte 54 prosent av de spurte at de trodde Jens Stoltenberg ville gjøre en god jobb som statsminister, ifølge MMIs måling for Dagbladet.

Men så kom hverdagen. Allerede i november var andelen som mente at han gjorde en god jobb nede på 42 prosent. Like mange mente han var «middels». I januar fikk han et løft. Da svarte 47 prosent at Stoltenberg gjør en god jobb, en score som falt til 44 prosent i februar.

Men nå har populariteten fått en kraftig knekk: Siste uka i mars var det bare 34 prosent som mener Stoltenberg gjør en god jobb som statsminister.

53 prosent gir ham karakteren «middels» og 10 prosent mener han gjør en dårlig jobb.

Hovedårsaken er at Stoltenberg har inntatt en rolle der han er blitt mindre synlig, mener observatører Dagbladet har snakket med.

-  En annen rolle

Kristin Hoff, statsviter og valganalytiker:

-  I valgkampen hadde Jens Stoltenberg rollen som den glansfulle solist og gjennomførte det med bravur. Deretter hadde vi en periode hvor alt dreide seg om ham og Jonas Gahr Støre, særlig Støre. Nå har Stoltenberg en annen rolle. Han har latt flere statsråder slippe til og være synlige, mens han er blitt mer kompromissmaker internt i kollegiet. Han leder arbeidet med et nytt budsjett og en annerledes politisk kurs, framfor å være solist. Partiet har stort sett beholdt oppslutningen fra valget, men partioppslutning og personlig popularitet er ikke det samme.

 IKKE PÅ TOPP: Jens Stoltenberg har ikke innfridd de høye forventningene om at han skulle gjøre en god jobb som statsminister. Hans personlige popularitet har falt. Foto: Ole C.H. Thomassen
IKKE PÅ TOPP: Jens Stoltenberg har ikke innfridd de høye forventningene om at han skulle gjøre en god jobb som statsminister. Hans personlige popularitet har falt. Foto: Ole C.H. Thomassen Vis mer

En lavere profil

Sten R. Helland, kommunikasjonsrådgiver og tidligere statssekretær for Ap:

-  Fallet i Stoltenbergs popularitet kan ha sammenheng med at han ikke selv har holdt en aktiv og høy profil over hele det politiske feltet, men i større grad latt statsrådene slippe til. Derimot har han i det siste vært synlig i noen skarpe dueller med Siv Jensen. De duellene har vært så jevne at det er mulig Stoltenberg ble tatt litt ned fra statsministertronen og ble vanlig partileder.

-  Men han var veldig tydelig og synlig da regjeringen la fram forvaltningsplanen for nordområdene sist fredag. Både i form og innhold var det godt politisk håndverk.

Flink til å delegere

Hans Geelmuyden, kommunikasjonsrådgiver:

-  I de fem-seks månedene siden valget har regjeringens demokratiske bakland sagt mye rart, men regjeringen har ikke gjort så mye rart. Den har stort sett holdt tunga rett i munnen, men statsministeren er blitt ganske borte i all støyen. Han liker ikke konflikt.

-  Samtidig oppfatter jeg Stoltenberg som tryggere enn han var i Stoltenberg I, og flinkere til å delegere saker.

-  Hensynet til nestekjærlighet kunne tilsi at han burde hjulpet ministre i havsnød oftere, men hensynet til godt lederskap tilsier at det kan være klokt at de fåranledning til å rydde opp selv. Næringsminister Odd Eriksen kunne trengt en håndsrekning. Men i sum: Jeg ville tilhørt de 34 prosentene som synes Stoltenberg gjør en god jobb.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling