Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kraftig nordlys i kveld

Sjeldent gode forhold i Sør-Norge.

 VAKKERT:  - Det er relativt sjeldent at nordlys kommer såpass langt sør, sier meteorolog Eldbjørg Moxnes. Dette bildet er tatt på Hauketo i Oslo. Foto: Marcus Wilter
VAKKERT: - Det er relativt sjeldent at nordlys kommer såpass langt sør, sier meteorolog Eldbjørg Moxnes. Dette bildet er tatt på Hauketo i Oslo. Foto: Marcus Wilter Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Søndag kveld fikk Dagbladet inn flere bilder av kraftig nordlys over Oslo.

En av dem som sendte inn var Marcus Wilter. Han slang kameraet over skulderen da han fikk vite at det var nordlys i hovedstaden.

- Jeg har aldri sett det før og jeg driver med foto, så dette er kjempegøy, sier Wilter til Dagbladet.

Nordlys på Østlandet Meteorologisk institutt melder at i kveld er en av få kvelder der det er nordlys i hovedstaden og sørlige strøk, noe en også kan lese om i flere aviser.

Blant annet så melder Tønsbergs Blad om lys på nattehimmelen i Vestfold, mens Varden skriver om en sterk utgave av fenomenet i Tinn i Telemark.

- Det er relativt sjeldent at nordlys kommer såpass langt sør. I Oslo vil lyset være spesielt synlig i utkantstrøk der det er mindre lysforurensning, som for eksempel i ytre Groruddalen, sier vakthavende meteorolog Eldbjørg Moxnes til Dagbladet.

Sterkest i nord Hun forteller at det er kraftigere nordlys lenger nord også i kveld, men at det avhenger av værforholdene om en får se fenomenet.

BUSKERUD: Nordlys over Hagatjern i Mjøndale i Buskerud.Foto:
Rune A Karlsen
BUSKERUD: Nordlys over Hagatjern i Mjøndale i Buskerud.Foto: Rune A Karlsen Vis mer

- Nordlys kommer når stråler fra sola treffer partikler i atmosfæren. Da inntreffer en slags lyseffekt. Disse strålene er negativt ladet og derfor trekkes de mot polene, sier Moxnes om hvorfor nordlys er vanligere lenger nord.

 NORDLYS:  Også over Liertoppen.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
NORDLYS: Også over Liertoppen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media