Kraftig nordlys over Oslo

Soleksplosjon skapte et sjeldent syn i hovedstaden torsdag kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De som har vært våkne sent torsdag kveld og utover natta, har kunnet se et spektakulært nordlys over Oslo og store deler av Østlandet. Ifølge meteorolog Kristen Gislefoss ved Meteorologisk institutt er dette ikke unikt, men kraftig

- Det er vanlig å se nordlys mer enn en gang i løpet av vinteren så langt sør, men det er ikke ofte det er såpass kraftig, opplyser Gislefoss til Dagbladet.no.

Nordlyset oppstår når sola sender ut en strøm av elektrisk ladde partikler. Nordlyset i Oslo torsdag kveld skyldes en solstorm på solen i går, opplyser seniorrådgiver Pål Brekke ved Norsk Romsenter på e-post.

En eksplosjon som har skjedd på sola i dag, vil også kunne gi flott nordlys om et par dager, opplyser Brekke.

Men nordlyset har også vært synlig fra en helt annen vinkel. Den svensk-norske astronauten Christer Fuglesang fikk nemlig se det mektige lysfenomenet under seg da romstasjonen beveget seg over Europa i natt, skriver Aftonbladet.

- Er det nordlys? spurte han, og kunne senene ikke holde tilbake et gledesutrop:

- Wow!

Det spesielle synet gjorde at Fuglesang tok en pause fra arbeidet utenfor romstasjonen.

KRAFTIG: Nordlyset som lyste opp nattehimmelen i Oslo, var sjeldent kraftig for å være så langt sør. Foto: Espen Røst
KRAFTIG: Nordlyset som lyste opp nattehimmelen i Oslo, var sjeldent kraftig for å være så langt sør. Foto: Espen Røst Vis mer

- Oh yeah. Det er kult, hele horisonten her er nordlys. Det ser annerledes ut når man har det under seg, sa astronauten.

De kraftige solstormene har også påvirket Christer Fuglesang og de andre astronautene på Discovery-ferden på mindre hyggelige måter. Protonene som sola har sendt ut, kan skade astronautene mens de er ute på romvandring. Men på tross av denne faren beskrives Fuglesangs andre romvandring i kveld som en suksess.

Her nede på jorda vises nordlyset oftest i områdene nærmest den magnetiske nordpolen, i Norge i nordre Nordland, Troms og Finnmark. Her kan vi se nordlys nesten hver eneste stjerneklare natt i vinterhalvåret. I Oslo-området kan man observere nordlys et par ganger hver måned, ifølge Nordnorsk Vitensenter. Ved Middelhavet er nordlyset synlig bare en eller to ganger per hundreår.

Kraftig nordlys over Oslo