Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjøttetende bakterie:

Kraftig økning av kjøttetende sår i Australia: - Det er et mysterium

Nå krever leger at det settes i gang forskning umiddelbart.

INFEKSJON: Sårene er ofte større enn de ser ut som utenfra. Hudtransplantasjon og kirurgi er ikke uvanlig som behandling. Foto: EPA / NTB Scanpix
INFEKSJON: Sårene er ofte større enn de ser ut som utenfra. Hudtransplantasjon og kirurgi er ikke uvanlig som behandling. Foto: EPA / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har lenge vært et problem. Men nå har antallet tilfeller av det kjøttetende buruli-såret blitt så ille at australske leger krever at det handles - og det raskt.

Buruli-sår er en hudsykdom, og oppstår som følge av en bakterieinfeksjon fra såkalte mykobakterier, en slektning av tuberkulosebakterien. Infeksjonen gir kroniske sår, og er vanlig i fuktige, tropiske områder. I delstaten Victoria i Australia har man de siste åra fått det som betegnes som en epidemi av sykdommen.

Ifølge BBC har forekomstene av buruli-sår i delstaten økt med 400 prosent de siste fire åra. Nå ropes det varsku.

- Ingen forstår hva som skjer

Bare i fjor ble det registrert rekordhøye 275 nye infeksjoner bare i Victoria-regionen. Det er en oppgang på over 50 prosent siden 2016.

Doktor Daniel O'Brien sier til BBC at de er fortvilet over situasjonen.

- Ingen forstår hva som skjer eller hva som driver epidemien. Det hele er et mysterium. Problemet er at vi har ikke tid til å sitte og synse om hva vi skal gjøre. Epidemien har allerede nådd et skremmende nivå, sier O'Brien til kanalen.

Verre enn det ser ut

Ekspert på tropiske sykdommer og overlege ved Haukeland universitetssykehus i Bergen, Bjørn Blomberg, sier til Dagbladet at buruli-sår først funnet i Uganda. Selv om sårene ser ille ut, er de ifølge Blomberg ofte langt større enn det man ser utenfra.

- Ofte må det behandles med både kirurgiske inngrep for å fjerne infisert vev og transplantasjon av frisk hud, i tillegg til spesielle antibiotika, forklarer overlegen.

Ifølge Blomberg vet man ikke helt hvordan bakterien som forårsaker sårene sprer seg mellom mennesker. Det man imidlertid har sett i Afrika, er at personer som bor i nærheten av fuktige miljøer som våtmark er mer utsatt.

- Det har også vært teorier om at vanninsekter er årsaken, men det er ingen sikre beviser for dette, sier han.

Liten fare i Norge

I Australia har man derimot funnet spor av bakterien som fører til sårene hos mygg. Det er også spekulert i om det kan være dyr som pungrotter som er kilden til bakterien.

- På grunn av at man vet så lite om spredning og smitte, er det vanskelig å si hva som er årsaken til at det nå er en økning i Australia. Det finnes medisiner mot dette, og de er delvis de samme antibiotikaene som man bruker mot tuberkulose.

Selv om økninga av tilfeller i Australia nå skjer i områdene som er blant de kaldere delene av landet, har ikke Blomberg særlig tro på at folk i Norge kommer til å bli plaget av bakterien.

- Selv om det ikke ser ut til at høy temperatur er helt avgjørende for at bakterien skal klare seg, så tror jeg risikoen for det er liten. Vi har heller ikke sett smitte med dette i Norge, sier overlegen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling