Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kraftig økning for Ap i ny måling

Dobbelt så store som Høyre.

GOD GRUNN TIL Å JUBLE: Ap-leder Jonas Gahr Støre kan glede seg over en fersk meningsmåling gjennomført for NRK. Her får Ap en oppslutning på rett over 40 prosent, og er dermed dobbelt så store som Høyre. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
GOD GRUNN TIL Å JUBLE: Ap-leder Jonas Gahr Støre kan glede seg over en fersk meningsmåling gjennomført for NRK. Her får Ap en oppslutning på rett over 40 prosent, og er dermed dobbelt så store som Høyre. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter kommunevalget i september kunne Ap-leder Jonas Gahr Støre fornøyd slå fast at Ap nå er blitt både ordførerpartiet og storbypartiet.

Arbeiderpartiet (Ap) ble også største parti i 18 av 19 fylker.

- Det er ikke mye igjen av seiersrekka til Høyre fra for fire år siden, sa Støre til Dagbladet i slutten av september.

Ny opptur Nå ser oppturen ut til å fortsette for Ap. I en fersk meningsmåling gjennomført av Norstat for NRK, får partiet en oppslutning på hele 40,4 prosent.

Dette er en framgang på 5,6 prosentpoeng fra september, og medfører at Arbeiderpartiet er dobbelt så store som Høyre.

- For Arbeiderpartiet er dette veldig oppmuntrende tall. Men slike tall avgjør ikke noe valg. De er et uttrykk for tillit, men først og fremst en forventning til at vi leverer, sier Støre til NRK.

- Generell misnøye Valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning påpeker at dette er et solid resultat for Ap, godt utenfor feilmarginene.

- Dette minner litt om det som var situasjonen i vinter, hvor de hadde veldig gode meningsmålinger. Jeg tror det skyldes at Ap har status som det viktigste opposisjonspartiet og er et alternativ til den sittende regjeringen, sier han til Dagbladet.

I fjor vinter ble Ap's store framgang forklart med misnøyen rundt fjorårets forslag til statsbudsjett. Da Siv Jensen la fram årets forslag i forrige uke, ble det ikke like mye støy.

Bergh sier det er vanskelig å peke på noen konkrete saker som kan forklare denne oppgangen.

- Jeg tror nok heller det skyldes en litt generell misnøye med den sittende regjeringen, som jo også kom til uttrykk ved lokalvalget. Dette kommer Ap til gode uten at de egentlig trenger å gjøre så mye, sier han.

Høyre-nedgang For regjeringspartiet Høyre bød ikke meningsmålingen på gode nyheter. De går tilbake med 3,2 prosentpoeng til en oppslutning på 20,3 prosent.

Regjeringspartner Frp går imidlertid fram med 1,5 prosentpoeng, til 12,8 prosent.

- Målinger går opp og ned. Det er alltid hyggelig når målinger går opp. Dersom dette er en tilbakemelding fra velgerne om at de satte pris på statsbudsjettet er jeg glad for det, sier partileder Siv Jensen i en kommentar til Dagbladet.

- Satsingene på samferdsel-, helse- og justissektoren er store i budsjettet, og det er velkjent Frp-politikk. At gifte og samboende pensjonister skal få økt pensjon har jeg også fått mange tilbakemeldinger om at er godt mottatt, sier hun videre.

SV i motbakke Regjeringens samarbeidspartier KrF og Venstre går tilbake i målingen med henholdsvis 0,6 og 0,3 prosentpoeng.

Også MDG mister noe oppslutning i målingen, og får en oppslutning på 4,2 prosent.

Men dystrest er det kanskje for SV, som havner under sperregrensa med en oppslutning på skarve 3,4 prosent.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!