Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kraftig økning i antall henrettelser i 2015

Antallet henrettelser i verden var i fjor det høyeste på et kvart århundre, ifølge Amnesty International. Iran, Pakistan og Saudi-Arabia topper den dystre statistikken.

HENRETTELSER: Iran er blant landene som har sett en kraftig økning i antall henrettelser. Foto: REUTERS/Raheb Homavandi/NTB Scanpix
HENRETTELSER: Iran er blant landene som har sett en kraftig økning i antall henrettelser. Foto: REUTERS/Raheb Homavandi/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst 1.634 mennesker ble henrettet i 25 land verden rundt i fjor, viser Amnesty Internationals årsrapport om dødsstraff og henrettelser. Det er en kraftig økning på rundt 50 prosent fra 2014, da menneskerettsorganisasjonen registrerte 1.061 fullbyrdede dødsdommer i 22 land verden over.

- Økningen i henrettelser i fjor er dypt urovekkende. Ikke på 25 år har så mange mennesker blitt henrettet av stater rundt om i verden, sier generalsekretær Salil Shetty i Amnesty International.

Færre dødsdommer Samtidig falt antallet registrerte dødsdommer markant fra rundt 2.500 i 2014 til 2.000 i 2015.

Tre land - Iran, Pakistan og Saudi-Arabia - får i hovedsak skylda for den kraftige økningen i fullbyrdede dødsdommer. De utførte sammen nesten 90 prosent av de registrerte henrettelsene i 2015.

Amnestys oversikt har fortsatt en stor mangel: Kina, som antas å være den staten som henretter aller flest, er heller ikke i år med. Det er fordi kinesiske myndigheter hemmeligholder statistikken, men trolig utfører Kina fortsatt henrettelser i tusentall hvert år, skriver Amnesty.

Pakistansk rekord - Iran, Pakistan og Saudi-Arabia har alle henrettet folk i et omfang som mangler sidestykke, ofte etter grovt urettferdige rettssaker. Denne slaktingen må ta slutt, sier Shetty i en pressemelding fra Amnesty.

Pakistan begynte i slutten av 2014 å praktisere dødsstraff igjen etter et opphold på seks år. Bakteppet var skolemassakren i Peshawar, der over 130 barn ble drept. I 2015 ble 320 mennesker henrettet i landet, det høyeste tallet Amnesty noen gang har registrert for Pakistan.

Halshogging I Iran registrerte organisasjonen 977 henrettelser i fjor, en økning på over 200 fra 2014. De aller fleste av dem var dømt for narkotikaforbrytelser.

I Saudi-Arabia ble minst 158 mennesker henrettet, noe som er en økning på over 76 prosent fra 2014. De aller fleste ble halshogd, men noen ble også skutt, og i enkelte tilfeller ble henrettede fremvist til offentlig skue.

Amnesty viser til rapporter som tyder på at minst ni personer som var under 18 år da de skal ha utført forbrytelsen de ble dømt for, ble henrettet i fjor - fire i Iran og fem i Pakistan.

Amnesty International mener myndighetene i altfor mange stater tar liv under et falskt påskudd om at dødsstraff som metode gjør landene tryggere.

Mindretall Samtidig som antallet henrettelser øker, krymper det mindretallet av verdens land som faktisk dømmer mennesker til døden.

- De fleste stater har vendt ryggen til dødsstraff, og i 2015 fjernet ytterligere fire land denne barbariske straffen fra sine lover, sier Amnesty Internationals generalsekretær.

De fire landene som avskaffet dødsstraff i 2015, var Fiji, Madagaskar, Kongo Brazzaville og Surinam. Dermed har et flertall av verdens land - 102 - nå helt avskaffet dødsstraff.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram