Kraftig økning i antall konkurser mot slutten av året

Det har aldri før vært registrert like mange konkurser i november.

Mens ledigheten faller og rapporter viser at norsk økonomi går som smurt, steg konkurstallene til himmels i fjorårets to siste måneder.

- Jeg sliter med å finne en god forklaring, sier kredittøkonom Per Einar Ruud i kredittanalyseselskapet Bisnode til Dagens Næringsliv.

I høst sank antall selskaper som gikk konkurs ganske markert måned for måned.

- Det ser ut til at det går bedre i næringslivet, sa Ruud i september etter tall for august som viste 12,5 prosent færre konkurser.

Men nå viser konkurstallene stikk motsatt utvikling. I november i fjor gikk 460 selskaper over ende. Det har aldri før vært registrert like mange konkurser i november. Økningen fra 2016 var på 26 prosent.

I desember økte antall konkurser med hele 36,5 prosent sammenlignet med desember 2016. Økningen er særlig stor innen tjenesteyting og detaljhandel.

- Nå er det riktignok litt tidlig å slå fast at dette er en klar tendens, men hvis dette er farten også inn i 2018, da er det jo litt skremmende, sier han.

Ruud tror strukturendringene innen handel og tjenesteyting kan forklare noe; med butikker og kjøpesentre som sliter mer på grunn av økt netthandel.

(NTB)