Kraftig økning i brystkrefttilfeller ved St. Olavs hospital

36 prosent flere tilfeller.

ØKNING: Det har vært 36 prosent økning i antallet nye tilfeller av brystkreft ved St. Olavs hospital i Trondheim hittil år, sammenlignet med tilsvarende periode året før.
Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / SCANPIX
ØKNING: Det har vært 36 prosent økning i antallet nye tilfeller av brystkreft ved St. Olavs hospital i Trondheim hittil år, sammenlignet med tilsvarende periode året før. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har vært 36 prosent økning i antallet nye tilfeller av brystkreft ved St. Olavs hospital i Trondheim hittil år, sammenlignet med tilsvarende periode året før.

Til og med mai måned har det vært 150 nye brystkreftdiagnoser, mot 110 tilfeller fram til samme måned i fjor. Sykehuset har ingen god forklaring på økningen, og betegner den som overraskende, skriver Adresseavisen.

- Det er for tidlig å si om dette er en tilfeldig svingning, eller om vi ser en generell økning, sier Hans Fjøsne, avdelingsoverlege ved kirurgisk avdeling på sykehuset. Han mener likevel at økningen er så stor at det er naturlig å tro at det er noe mer enn en naturlig svingning.

Konsekvensen er at ventetiden på brystkreftoperasjon ved sykehuset har doblet seg.

- De som fikk beskjed om operasjon i midten av juli, må nå vente helt til i midten av august før de får plass på operasjonsbordet, sier kirurgen.

Sykehuset har dermed ikke mulighet til å følge opp helsemyndighetenes føringer om at første kreftbehandling skal starte innen 20 virkedager fra henvisning.

Også ved Haukeland universitetssjukehus i Bergen har det vært en økning, men ikke i samme målestokk som i Trondheim. Ved Ullevål sykehus i Oslo har de hatt en nedgang på 17 prosent.

(NTB)