Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kraftig økning i drukningsulykker denne sommeren

Redningsselskapet slår alarm om ulykker i juli: - Flest drukner etter fall fra land eller brygge.

ØKNING I ULYKKER: Strålende vær og rekordvarme gir en drastisk økning i drukningsulykker denne sommeren. Her er en båt fra Redningsselskapet avbildet under et søk i Akershus etter funn av en tom seilbåt i juni. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix.
ØKNING I ULYKKER: Strålende vær og rekordvarme gir en drastisk økning i drukningsulykker denne sommeren. Her er en båt fra Redningsselskapet avbildet under et søk i Akershus etter funn av en tom seilbåt i juni. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det fine været i sommer er ikke bare gode nyheter. Det betyr nemlig at vi bruker sjøen langt mer enn vi gjorde i fjor, og langt flere blir offer for drukningsulykker.

- Kraftig økning

Redningsselskapets statistikk for slutten av juni viser at det har vært totalt 52 ulykker i 2018. Dette er en økning på 37 prosent mot fjorårets 38 drukningsulykker.

Hittil i juli har tolv personer omkommet som følge av drukning, bekrefter Redningsselskapet - og måneden er ikke over enda.

- Dette er en kraftig økning. Vi tror det først og fremst dreier seg om en uvanlig varm sommer og at flere tar i bruk sjøen, sier pressevakt i Redningsselskapet, Tanja Krangnes, til Dagbladet.

I juni har vi hatt en rekordvarm sommer med hele 32 varmegrader i forhold til fjorårets knappe makstemperatur på 25 grader for samme måned.

Farligere på svaberget enn i trafikken

Antall drukningsulykker har ikke bare økt voldsomt siden 2017 - nå nærmer det seg også tallet for omkomne i trafikken hittil i år.

I løpet av juni var det 15 drukningsulykker mot 14 dødsulykker i trafikken, ifølge tall fra Redningsselskapet og Statens vegvesen.

Med tanke på hvor mye tid vi bruker i bilen i forhold til på sjøen, er det klart at både svaberget og brygga er i ferd med å bli langt farligere enn trafikken denne sommeren.

Hittil i år er det 56 personer som omkom i trafikkulykker, opplyser Vegdirektoratet.

Flest menn drukner

Selv om økningen i ulykker er oppsiktsvekkende nok i seg selv, er det en klar forskjell når det kommer til menn og kvinner.

- For første halvår av 2018 var det 46 menn og seks kvinner som druknet, sier Krangnes.

Mennene har stort sett vært over 40 år, noe som også kan bety at de lettere får et illebefinnende mens de er ute og bader eller bruker båten.

Overvurdering av egne evner, overmot og en tendens til å bade fra brygga uten at noen passer på kan være med på å øke tallene for antall menn som drukner, sier Redningsselskapet til Nettavisen.

Krangnes understreker at menn sannsynligvis bruker sjøen mer enn kvinner - spesielt med tanke på å være ute i båten alene.

- Kvinner er kanskje også flinkere til å tenke sikkerhet og å bruke vest når de er ute i båt. De kan nok være mer forsiktige generelt, legger hun til.

På landsbasis var to av de omkomne barn under 14 år.

Søndag kveld ble en ni år gammel jente kjørt til sykehus med kritiske skader etter en drukningsulykke ved badeplassen Revelen i Mo i Rana i Nordland. Omstendighetene rundt ulykken er enda ikke avklart.

Hold et ekstra øye med hverandre

Det er altså ikke nok å bare tenke sikkerhet når man er ute i båten. Ifølge tallene fra Redningsselskapet, er det viktig å ikke undervurdere farene ved sjøen verken fra svaberget eller brygga.

Drukningsulykker som følge av fall fra land eller brygge topper statistikken over drukningsulykker for dette halvåret.

- Det vi ser er at flest dør etter fall fra land eller brygge. 27 av dødsulykkene skjedde etter et slikt fall, sier Kragnes. Av andre drukningsulykker skjedde 13 av disse i båt, kajakk eller seilbrett og fire under bading generelt.

Videre viser statistikken til Redningsselskapet at det skjedde flest ulykker i Hordaland, tett etterfulgt av Sogn og Fjordane og Trøndelag.

Tidligere denne måneden mistet en mann i tjueåra livet etter en drukningsulykke i Resdalen i Trøndelag.

Foruten å alltid bruke vest når man er i båt, mener Krangnes at det er spesielt viktig å passe på hverandre.

Det er nemlig ikke alltid like lett å se hvis noen er i ferd med å drukne, og det ser ofte langt minde dramatisk ut enn det mange tror.

- Tenk på egen sikkerhet både i båt ute på sjøen og når man bader, og hold et ekstra øye med hverandre, oppfordrer hun.