BERGEN (Dagbladet): - Jeg begynte som hjelpepleier i en helgestilling, så krøp jeg sakte opp til 73,49 prosent stilling etter 14 år med ufrivillig deltid. Jeg fikk min første fulltidsstilling da Sandsli sykehjem åpnet i 2020, sier Charlotte Lygre.
Lygre er nå avdelingsleder på det tre år gamle sykehjemmet i Bergen, som er historisk: Sandsli er første sykehjem i Norge der alle jobber heltid.
Det har vært et viktig mål både for regjeringen og Arbeiderpartiet i kommunene å få flere heltidsstillinger i pleie- og omsorgssektoren.
- Det å vente på å få fulltidsjobb i 14 år er uverdig for Charlotte. Samfunnet har ikke råd til å ha fagarbeidere i deltidsstillinger. Jeg er glad for endelig å få besøkt Sandsli som viser at heltid for alle er mulig, sier statsminister Jonas Gahr Støre.
Sterk vekst etter lovendring
Et av grepene regjeringen har gjort for å få flere heltidsstillinger er å endre Arbeidsmiljøloven. Fra 1. januar har hovedregelen i loven vært at arbeidstaker skal ansettes på heltid. Videre må arbeidsgiver skriftlig dokumentere behovet for deltidsansettelser.
Dagbladet kan nå presentere ferske tall fra Fagforbundet som viser en kraftig økning i antall helsefagarbeiderstillinger som lyses ut som heltidsstillinger etter at loven trådte i kraft.
- I første halvår 2021 var 14 prosent av stillingsutlysningene som helsefagarbeider heltid.
- I første halvår 2023 er dette økt til 24 prosent.
Det er jubeltall for Fagforbundet, som organiserer mange av helsefagarbeiderne som ønsker å jobbe heltid.
- Vi kan feire med litt kake nå. Det har vært en markant økning etter at man endret loven. Antall heltidsutlysninger har ligget stabilt lavt i mange år, nå er trenden snudd. Det viser at det fagligpolitisk samarbeidet vi har med dagens regjering funker, sier leder Mette Nord i Fagforbundet, som også er med på Sandsli sykehjem.
Støre: - Sløsing med folk
Byrådsleder Rune Bakervik (Ap) er stolt av å huse Norges første sykehjem der alle stillinger er heltid.
- Den største utfordringen er å få nok folk. Da må vi gjøre det attraktivt å jobbe i sektoren, og heltid er en viktig del av dette. Vi satte oss et klart mål om å få mer heltid da vi tok over makten i Bergen og vi ser at det er mulig når alle samarbeider, sier Bakervik.
Da Støre var helseminister fra 2012 til 2013 ble det færre eldre over 80 år. Nå møtes landet av en demografisk bølge av eldre som trenger pleie og omsorg.
- Det å få flere helsefagarbeidere og sykepleiere over i heltidsstillinger handler både om verdighet for de ansatte, men også om trygghet for våre eldre. De som skal velges nå 11. september vil ha ansvaret for det neste store steget i eldreomsorgen. Da er det å sløse med folk og tid å ha fagfolk ansatt på brøker og i deltidsstillinger, sier Støre.
12,5 timers vakter
En utfordring med flere heltidsstillinger har vært at fagbevegelsen har vært kritisk til turnusene som må til for å få nok folk på jobb i helger og på kvelden.
På Sandsli løses dette med at de ansatte jobber 12,5 timers vakter lørdag og søndag og en seinvakt på fredagene.
- Vi har en årsturnus som gjør at de ansatte har stor mulighet til å legge opp når de jobber så det passer med resten av livet og helsa. Friukene er vi også fleksible på når tas ut, sier Charlotte Lygre, som er den som sitter med det store turnuspuslespillet.
Mette Nord understreker at Fagforbundet er positive til turnuser som gjør heltid for alle mulig, men at det må være en sikkerhetsventil.
- Partene lokalt må finne gode løsninger innenfor rammene vi har. Da er det mulig å tøye rammene til vakter på 12,5 timer, men det er viktig å følge med jevnlig på hvordan det slår ut på sykefraværet, at rutinene er gode og at de ansatte får pauser.
- Vi er blitt beskyldt for å stanse utviklingen, men det handler om å sikre at utviklingen er positiv og at vi samtidig sørger for å ivareta helsa til de som skal jobbe turnusen, sier Nord.

Sju av ti deltid
Denne uka åpnet Lambertseter sykehjem i Oslo, som er det andre sykehjemmet der alle ansatte jobber fulltid. Men Sandsli og Lambertseter er sjeldne fugler i en sektor som er dominert av deltid.
Sju av ti ansatte i pleie- og omsorgssektoren jobber deltid. Mange av dem oppgir at de gjør dette på grunn av høy arbeidsbelastning eller for å ivareta egen helse.
Halvparten av Fagforbundets medlemmer som jobber deltid - rundt 40 000 - ønsker seg større eller hel stilling, uten at de får det. Nesten alle er kvinner.
Samtidig skriker kommunene etter kvalifisert arbeidskraft.
- Dette er kanskje den viktigste likestillingskampen. Heltid gir kvinner kontroll på egen tid og økonomi, man blir uavhengig av andre noe som er kjempeviktig. Ikke minst påvirker det pensjonen i står grad. Jeg tror også kjønnsbalansen i pleie- og omsorgssektoren blir bedre hvis heltid blir normen, sier Mette Nord.
Støre mener heltidskulturen de jobber med å etablere er et av de store skillene mot Høyre i lokalvalgkampen.
- Høyre sier de ønsker heltid, men det handler om å gjøre det. Vi ser at de åpner opp for privatisering i helse- og omsorgssektoren i de store byene og skal spare flere hundre millioner i budsjettene. De har ikke kontroll over de private, sier Støre, og avslutter:
- Du må ha politisk vilje fra toppen av kommunen, som byrådsleder Rune Bakevik her i Bergen, for at det skal gå.