Kraftig økning i kinesiske «torturinstrumenter»

Brukt til omfattende menneskerettighetsbrudd, ifølge Amnesty.

BRUKT TIL TORTUR:  Ifølge Amnesty International er det økt handel fra Kina med sikkerhetsutstyr som benyttes i tortur. Her vises blandt annet batonger med pigger. Foto: AP Photo / Amnesty International / NTB Scanpix
BRUKT TIL TORTUR: Ifølge Amnesty International er det økt handel fra Kina med sikkerhetsutstyr som benyttes i tortur. Her vises blandt annet batonger med pigger. Foto: AP Photo / Amnesty International / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Antallet kinesiske selskaper som eksporterer sikkerhetsutstyr Amnesty International karakteriserer som «redskaper for tortur», har økt kraftig det siste tiåret.

I en rapport som offentliggjøres i dag, kommer det fram at mye sikkerhetsutstyr produsert i Kina blir brukt til omfattende menneskerettighetsbrudd verden over.

Over 130 kinesiske selskaper produserer blant annet batonger med pigger og elektriske batonger, som enkelt kan brukes til å påføre store smerter.

John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International i Norge, sier til NRK at man i de senere årene har sett en markant økning av kinesisk salg av utstyr til politi og sikkerhetsselskaper som potensielt kan brukes til tortur. For ti år siden var det bare 28 kinesiske selskaper som produserte lignende utstyr.

- Batonger med pigger kan vi ikke se at det kan være noe som helst bruk for i det hele tatt, annet enn at man ønsker å skape mer smerte enn hva en vanlig batong ville gi. Disse mener vi bare burde forbys, sier Egenæs.

 Amnesty International står bak rapporten sammen med Omega Research Foundation. (NTB)