Kraftig økning i norsk våpeneksport til landene som kriger i Jemen

Våpeneksporten til de mest aktive landene i den saudi-ledede koalisjonen økte fra 2016 til 2017. - Vi havner på feil side av historien, sier Knut Arild Hareide.

BORGERKRIG: Krigen i Jemen beskrives som en av de verste konfliktene i verden. Her fra et Saudi-ledet luftangrep i Jemens hovedstad Sanaa i 2015. Foto: Khaled Abdullah/REUTERS
BORGERKRIG: Krigen i Jemen beskrives som en av de verste konfliktene i verden. Her fra et Saudi-ledet luftangrep i Jemens hovedstad Sanaa i 2015. Foto: Khaled Abdullah/REUTERS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Siden mars 2015 har en koalisjon ledet av Saudi Arabia vært tungt inne i borgerkrigen i Jemen med både bakkestyrker og omfattende bombing fra luften.

Ifølge FN er det begått grove brudd på folkeretten fra alle parter i konflikten, også fra koalisjonens side. Her hjemme har regjeringen gjentatte ganger fått kritikk fra både hjelpeorganisasjoner og politikere for å fortsatt tillate våpeneksport til landene i koalisjonen.

Nå viser tall fra SSB at eksporten har økt kraftig fra 2016 til 2017.

- KrF krever full stans i eksport av forsvarsmateriell til land som kriger i Jemen. At eksporten i stedet går opp er uakseptabelt, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til Dagbladet.

Stopp, kjør, stopp

Det er spesielt De forente arabiske emirater som de siste årene har gått til storinnkjøp av norsk forsvarsmateriell, blant annet ammunisjon fra Nammo. Emiratene har, ved siden av Saudi Arabia, vært det mest aktive landet i koalisjonen med både luft-, sjø- og bakkestyrker inne i Jemen.

I januar 2016 suspenderte Utenriksdepartementet én lisens til å eksportere ammunisjon til Emiratene. Stansen ble opphevet igjen i februar 2017, men i desember i fjor ble det igjen innført full stans i all våpeneksport til landet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer