Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kraftig økning i norsk våpeneksport til landene som kriger i Jemen

Våpeneksporten til de mest aktive landene i den saudi-ledede koalisjonen økte fra 2016 til 2017. - Vi havner på feil side av historien, sier Knut Arild Hareide.

BORGERKRIG: Krigen i Jemen beskrives som en av de verste konfliktene i verden. Her fra et Saudi-ledet luftangrep i Jemens hovedstad Sanaa i 2015. Foto: Khaled Abdullah/REUTERS
BORGERKRIG: Krigen i Jemen beskrives som en av de verste konfliktene i verden. Her fra et Saudi-ledet luftangrep i Jemens hovedstad Sanaa i 2015. Foto: Khaled Abdullah/REUTERS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden mars 2015 har en koalisjon ledet av Saudi Arabia vært tungt inne i borgerkrigen i Jemen med både bakkestyrker og omfattende bombing fra luften.

Ifølge FN er det begått grove brudd på folkeretten fra alle parter i konflikten, også fra koalisjonens side. Her hjemme har regjeringen gjentatte ganger fått kritikk fra både hjelpeorganisasjoner og politikere for å fortsatt tillate våpeneksport til landene i koalisjonen.

Nå viser tall fra SSB at eksporten har økt kraftig fra 2016 til 2017.

- KrF krever full stans i eksport av forsvarsmateriell til land som kriger i Jemen. At eksporten i stedet går opp er uakseptabelt, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til Dagbladet.

Stopp, kjør, stopp

Det er spesielt De forente arabiske emirater som de siste årene har gått til storinnkjøp av norsk forsvarsmateriell, blant annet ammunisjon fra Nammo. Emiratene har, ved siden av Saudi Arabia, vært det mest aktive landet i koalisjonen med både luft-, sjø- og bakkestyrker inne i Jemen.

I januar 2016 suspenderte Utenriksdepartementet én lisens til å eksportere ammunisjon til Emiratene. Stansen ble opphevet igjen i februar 2017, men i desember i fjor ble det igjen innført full stans i all våpeneksport til landet.

På tross av den midlertidige stansen ble det eksportert våpen for nærmere 80 millioner kroner til landet i 2016, inkludert 21,5 millioner i ammunisjon. I 2017 var eksporten på nærmere 70 millioner, inkludert nærmere 40 millioner i ammunisjon.

Saudi Arabia kjøpte mer

Nytt av året er at eksporten til Saudi Arabia har økt veldig sammenlignet med de siste årene. SSBs tall viser ingen våpeneksport til landet i 2016, mens regjeringens egne tall viste eksport av elektronisk utstyr for beskjedne 23 000 kroner.

I 2017 viser SSBs tall en eksport til Saudi Arabia på litt over 40 millioner kroner innenfor kategorien «Deler og tilbehør til våpen til militær bruk som kanoner, artilleri, haubitsere, bombekastere, utskytningsramper for raketter og granater, flammekastere o.l.».

Eksporten til de to landene har altså samlet sett økt fra 80 millioner i 2016 til 110 millioner i 2017.

Kan ikke kommentere

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide ønsker ikke å kommentere den konkrete saken. I stedet vises det til den kommende stortingsmeldingen om våpeneksport, samt tidligere svar avgitt av statsråden i Stortinget. Søreide har tidligere svart på spørsmål i Stortinget fra Anniken Huitfeldt at «Norge utsteder ikke eksportlisenser for A-materiell til Saudi-Arabia».

For SV-leder Audun Lysbakken er dette et mindre vesentlig poeng.

- Vi mener skillet mellom A- og B-materiell er et kunstig skille. Alt forsvarsmateriell muliggjør krigføring. Vi kan ikke garantere at ikke norsk forsvarsmateriell blir brukt der, og bør stoppe eksporten også av B-materiell og flerbruksvarer, sier han til Dagbladet.

Hareide mener også at eksporten nå må stanses helt.

- Det er ikke greit at Norge velger å profitere på salg av militært utstyr til de krigførende parter. Når Norge insisterer på fortsatt salg av forsvarsmateriell til disse, mener jeg at vi havner på feil side av historien, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!