Corona

- Kraftig økning i smitten

Trondheim kommune er bekymret for både importsmitte og smittesituasjonen i skolen, ifølge kommunedirektør Morten Wolden. Tromsø kommune holder krisestabsmøte torsdag morgen, etter smitterekord siste døgn.

Assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad, sier vi kan ha en utfordrende tid i vente dersom vi er uheldige. Reporter: Julie Tran. Video: Dagbladet TV. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 71.74% Første dose: 79.10%

Smitten økte med 54 prosent og flere coronapasienter ble innlagt på sykehus i forrige uke, skriver Folkehelseinstituttet i sin siste ukerapport. Torsdag klokka 13.00 holder helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) pressekonferanse om coronasituasjon.

Onsdag kveld satt hun i møte med landets kommuner.

- Vi har hatt møte med kommunene og statsforvaltere i kveld for å opprette en god dialog med ny regjering. Det er lokale tiltak som er aktuelle i Norge nå, ikke nasjonale tiltak som rammer hele befolkningen, skriver Kjerkol i en e-post til Dagbladet.

- Vi er bekymret

Kommunedirektør Morten Wolden i Trondheim kommune var blant dem som deltok i møtet.

- Jeg synes det er svært positivt at statsråden tar initiativ på en slik måte, og ønsker å få innspill og råd fra kommunene før de eventuelt iverksetter nye nasjonale tiltak, skriver han i en e-post til Dagbladet.

I møtet vektla Trondheim kommune «den kraftige økningen i smitten som vi nå igjen ser i byen», skriver han videre.

- I går var det registrert over 130 smittede, hvorav den desidert største andelen i skole, skriver Wolden.

Det dreier seg først og fremst om videregående skole, men også grunnskole, ifølge kommunedirektøren.

- Vi er bekymret over at det sies fra skolehold at skoleungdom møter opp i hopetall med forkjølelse og luftveisinfeksjoner som følge av fraværsreglementet, skriver han, og fortsetter:

- Vi ba derfor statsråden om å ta med seg den utfordringen tilbake til sitt kollegium. Personlig håper jeg at denne regelen tas bort de nærmeste månedene slik at elever som er syke holder seg hjemme.

UTELUKKER IKKE NYE TILTAK: - Vi følger utviklingen nøye, og er forberedt på å iverksette nasjonale tiltak hvis det blir behov for det, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap). Foto: Nina Hansen / Dagbladet
UTELUKKER IKKE NYE TILTAK: - Vi følger utviklingen nøye, og er forberedt på å iverksette nasjonale tiltak hvis det blir behov for det, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap). Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Setter krisestab

Trondheim er ikke det eneste stedet i landet som opplever smitteøkning. Tromsø kommune har kalt inn til pressekonferanse torsdag klokka 11.00.

Innkallingen kommer etter at Tromsø siste døgn satte ny smitterekord med 59 tilfeller.

- Nå har vi hatt møte med FHI i dag. Så har vi møte med helseministeren. Så skal vi ha krisestabsmøte i morgen klokka 08.30. Da bestemmer vi hva vi kommer med på pressekonferansen.

Det sier ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) i Tromsø til Dagbladet cirka 18.30 onsdag kveld, før møtet mellom Kjerkol og kommunene.

- Alternativene som har vært diskutert er munnbind, meteren og mer hjemmekontor, sier han.

I første omgangen er det trolig snakk om anbefalinger, understreker han. Behovet for en eventuell lokal forskrift vurderes fortløpende.

- Går ut over ressurser

Wilhelmsen beskriver en todelt situasjon i helsevesenet:

- Det ene er spesialisthelsetjenesten på UNN, sier ordføreren.

Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) har for øyeblikket 14 inneliggende pasienter, opplyser de til Dagbladet.

- Det går ut over ressursene på andre områder, naturlig nok. Og så har vi et utbrudd på et sykehjem, hvor det er helsepersonell som er hjemme på grunn av covid, sier Wilhelmsen.

Mennesker i alle aldre er rammet av smitten, forteller han.

- Det blir jo spekulert i hva som er årsaken. Det ene er at det er vinter og kaldt, og at folk er mer inne og samlet. Vi har ikke «utbrudd» sånn sett, det er litt overalt. Da er det også ungdom som enten ikke har fått vaksine, eller bare har fått første dose, sier han - og understreker at dette er spekulasjoner.

- Fare for importsmitte

Kjerkol understreker at pandemien ikke er over.

- Vi følger utviklingen nøye, og er forberedt på å iverksette nasjonale tiltak hvis det blir behov for det. Det viktigste nå er at kommuner med utbrudd innfører tiltak for å ta kontroll over smitten. Derfor var det fint å høre litt fra kommunene og deres status. Jeg er opptatt av å ha tett kontakt med kommunene, skriver hun i en e-post til Dagbladet.

Kommunedirektør Morten Wolden trekker fram to forhold Trondheim kommune er opptatt av.

- Det ene er at man bør følge nøye med på innreisesystemet og innreiseregistreringen. Det er fortsatt fare for importsmitte, og vi har derfor nå i Trondheim tilbudt oss, i dialog med NHO, LO og Fellesforbundet. å komme ut til arbeidsplassene for å bistå med vaksinering, skriver han.

Wolden konkluderer:

- Selv om Trondheim nå er den storbyen som har størst vaksinedekningen ser også vi at det fortsatt er slik at menn i 25-39-årsalderen henger litt igjen på vaksinestatistikken. Det samme gjelder andre kommuner, og vi håper at man sammen felles kan løfte denne problemstillingen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer