OPP: En investor ser på de elektroniske tavlene ved en bank i Kuala Lumpur, Malaysia. Foto: AP Photo/Lai Seng Sin
OPP: En investor ser på de elektroniske tavlene ved en bank i Kuala Lumpur, Malaysia. Foto: AP Photo/Lai Seng SinVis mer

Kraftig oppgang på verdens børser

Verdens børser fikk en oppgang på over 2 prosent i snitt etter at Europas ledere ble enige om et europeisk krisefond.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Verdensindeksen MSCI steg med 2,05 prosent mandag formiddag etter at planene om å opprette et gigantisk europeisk krisefond på totalt 750 milliarder euro - nærmere 6.000 milliarder kroner - ble kjent.


I Europa spratt aksjekursene til værs da handelen åpnet mandag. FTSE-100-indeksen i London steg med 2,95 prosent, DAX-indeksen i Frankfurt med 3,27 prosent og CAC40 i Paris steg med 5,59 prosent.

Også børsene i Stockholm og København kunne notere en solid oppgang på henholdsvis 5 og 6 prosent. Blant de største kursvinnerne på Stockholmsbørsen var bankene Swedbank, SEB og Nordea.

Også i Hellas og Portugal har investorene gjenvunnet tilliten til aksjemarkedet. I Lisboa steg aksjekursene i formiddagstimene med 7,51 prosent og i Aten med over 7 prosent.

På det asiatiske markedet endte Nikkei-indeksen på børsen i Tokyo med en oppgang på 1,6 prosent, mens euroen steg 2 prosent mot dollaren i minuttene etter at avtalen ble kjent. Euroen sank i forrige uke til sitt laveste nivå mot dollaren på 14 måneder.

(©NTB)