Jan Christian Vestre

Kraftig oppgjør med egen minister

Fellesforbundets mektige leder er opprørt over koblingen mellom egen næringsminister og omstridte klimaaktivister. - Jeg ble veldig overrasket, sier Jørn Eggum til Dagbladet.

SPONSET KLIMAAKTIVISTER: Jan Christian Vestres firma Vestre bidro med mye penger til Extinction Rebellion. Foto: Terje Pedersen / NTB
SPONSET KLIMAAKTIVISTER: Jan Christian Vestres firma Vestre bidro med mye penger til Extinction Rebellion. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

Dagbladet omtalte sist uke at familiebedriften til næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) i fjor ga et beløp på 300 000 kroner til de omstridte klimaaktivistene i Extinction Rebellion.

Det siste året har Extinction Rebellion dratt på seg bøter og etterforskninger flere ganger. Kirkegjengere i Skien reagerte da påskegudstjenesten ble avbrutt av Extinction Rebellion, som prøvde å komme seg inn med døde dyr hengende på kors.

Nylig avbrøt de Stortingets spørretime ved å lime seg fast på galleriet og ble politianmeldt av Stortinget selv.

Pengene fra Vestre gikk til «drift og organisasjonsbygging» i gruppen, med intensjon om mulig støtte for 2022 og 2023, har Dagbladet avslørt.

Opprørt LO-topp

Fagbevegelsen er mildt sagt lite imponert over sponsoratet til bedriften næringsministeren eier mesteparten av, og som bærer hans etternavn.

- Denne organisasjonen som har plaget kirkegjengere i Skien, tapet seg fast til T-banen i London og limt seg fast på stortingsgalleriet er en helt irrelevant aktør i klima- og miljøspørsmålet, og hører mer hjemme på Høstutstillingen enn på nyhetene, sier Fellesforbundets mektige leder Jørn Eggum til Dagbladet.

OPPGJØR MED VESTRE: Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
OPPGJØR MED VESTRE: Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Fellesforbundet er det nest største forbundet i LO, med over 160 000 medlemmer.

Vestre-firmaets utbetaling er det høyeste driftstilskuddet Extinction Rebellion (XR) har fått, kunne Dagbladet nylig også fortelle.

- Pøbelgjeng

Denne uka finner LO-kongressen sted. Fagbevegelsens største samling arrangeres hver fjerde år, og Jan Christian Vestre er blant gjestene.

Eggum og Fellesforbundet sier Vestres firma har sponset en pøbelgjeng som ødelegger norsk industri og skader mulighetene for trygge arbeidsplasser i norsk industri.

- Jeg ble veldig overrasket over at et seriøst firma som Vestre, som gjør veldig mye bra for å skape nye klima- og miljøvennlige industriarbeidsplasser i Norge, har gitt støtte til denne pøbelgjengen. Det er fornuftig å kutte denne støtten, slik selskapet sier de har gjort. Det er også bra å se at næringsminister Vestre tar avstand fra metodene til disse aktivistene. Det er det helt nødvendig at han gjør.

DEMONSTRERER: Extinction Rebellion demonstrerer i Oslo. Video: Celina Morken Vis mer

Avsluttet i fjor høst

Eggum sitter i sentralstyret i Arbeiderpartiet. Han avviser at han nå er utidig tøff med egen næringsminister og wonderboy.

- Vi har gode, sterke og seriøse miljøorganisasjoner i dette landet som jobber demokratisk og åpent for å få gjennomslag for sitt syn. Uenighet må møtes med åpen debatt og diskusjon.

Vestres firma avsluttet samarbeidet med Extinction Rebellion i fjor høst, omtrent samtidig som Vestre selv ble en del av regjeringen.

Strategi- og bærekraftssjef Øyvind Bjørnstad i Vestre forklarte onsdag at firmaet avsluttet samarbeidet fordi de ikke kunne støtte at klimaaktivistene hadde gått til aksjon mot svenske flyplasser. Han avviser at Vestres rolle i regjeringen spilte en rolle i vurderingen.

Avviser fortsatt støtte

Vestre har gitt fra seg alle operative roller i firmaet mens han sitter i regjering, men er fortsatt største eier.

- Den store uenigheten mellom oss og den seriøse miljøbevegelsen handler om den oljen og gassen FNs klimapanel og IEA mener fortsatt skal produseres også etter 2050. Norsk sokkel er best i verden i dag, og vi blir stadig bedre. Vi mener det er helt feil å si nei til den reneste produksjonen i verden, så lenge verden trenger olje og gass, sier Jørn Eggum.

Næringsministeren uttrykker at han ikke lenger støtter Extinction Rebellion. Han ble også spurt om saken i Stortingets spørretime denne uka.

- Jeg mener at det er et viktig demokratisk prinsipp at alle kan få uttrykke seg fritt og kritisere sine myndigheter. Likevel tenker jeg at det er andre og bedre måter å demonstrere på enn dette, skriver næringsminister Jan Christian Vestre i en e-post.

Extinction Rebellion: - Utdatert


- Jørn Eggum er bekymret for gjennomslaget til Extinction Rebellion Norge. Selv har Eggum nettopp foreslått å utsette de norske klimamålene, svarer Christian Hansson, talsperson for Extinction Rebellion.


Extinction Rebellion viser til Eggums nylige utspill om at krigen på kontinentet har forsterket behovet for oljevirksomhet og at Norge derfor kan bli nødt til å sette ned farten på klimamålene.

- I disse dager er det LO-kongress, der Eggum kjemper for å forlenge oljealderen. Vi håper delegatene på kongressen er klokere enn Eggum og stemmer ned hans utdaterte og usolidariske ideer. LOs medlemmer trenger er rettferdig omstilling til nye, grønne jobber, ikke bakstreverske ideer fra enkelte av sine ledere, sier Hansson i Extinction Rebellion.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer