Etterlyser visjoner fra Erna Solberg:

Kraftig oppgjør med Erna

Erna Solbergs lag gikk på en kraftig smell i årets kommunevalg. Ingeborg Moræus Hanssen tar et kraftig oppgjør med Høyre-lederens regjeringsprosjekt.

- ERNAS PROSJEKT: Trine Skei Grande (V), Siv Jensen (Frp) og Erna Solberg (H) har alle opplevd tilbakegang i høstens valg. Nå ropest det om oppvask i samtlige partier. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
- ERNAS PROSJEKT: Trine Skei Grande (V), Siv Jensen (Frp) og Erna Solberg (H) har alle opplevd tilbakegang i høstens valg. Nå ropest det om oppvask i samtlige partier. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpixVis mer

Statsminister Erna Solberg jobbet lenge og målbevisst for å samle Høyre, Frp, KrF og Venstre i en borgerlig flertallsregjering. I januar kunne hun triumfere da KrF også kom om bord og flertallsregjeringen var et faktum.

Men i Dagbladet i dag må hun tåle kritikk fra tidligere kinosjef og lokalpolitiker i Oslo, Ingeborg Moræus Hanssen.

Hanssen sier hun stemte Høyre, men «holdt seg for nesen.» Hun mener Høyre og Erna Solberg mangler er visjon utover å holde regjeringsprosjektet sammen.

- Prosjektet ikke lenger riktig

«Denne gangen holdt det hardt. For min stemme til Erna var på et vis også en stemme til Frp, til Venstre og til KrF. Jeg liker ingen av disse partiene. Venstre – til nød. KrF er en ulykke og burde aldri vært stiftet. Frp hører ikke hjemme i min verdikonservative verden, men har blitt ansvarliggjort ved å sitte i Ernas regjeringskonsept.

Men Listhaug er skremmende og kommende.

Jeg kjente på at Ernas store prosjekt om regjeringssamarbeid, og som var Høyres eneste aktuelle agenda, ikke lengre var riktig og rett.» skriver hun.

- Jeg kjente at det gikk helt feil denne gangen, forklarer Ingeborg Moræus Hanssen til Dagbladet.

Når hun skal utdype hva hun mener forteller hun historien om to gutter som satt ved siden av hverandre og hugg stein:

- Spurt hva de gjorde svarte den ene «Jeg hugger stein» mens den andre svarte «Jeg er med på å bygge en katedral». Når det gjelder prosjektet, å holde en flertallsregjering samlet, da må man ha en visjon. Her pulveriseres det vekk av Høyre selv, Erna selv og fordi de fire partiene ikke hadde noen felles strategi, sier Hanssen som etterlyser en «høyere himmel» over Solbergs prosjekt.

- Må bli mer Høyre

Høyre gikk på landsbasis tilbake tre prosentpoeng fra forrige kommunevalg. Samtlige av de andre regjeringspartiene gikk også tilbake – og fra alle fire partier kommer det krav om oppvask. Både i Venstre og Frp snakkes det om å bli tydeligere og kreve flere gjennomslag.

Ingeborg Moræus Hanssen har et likende krav: «Høyre bør bli mer Høyre. »

Spesielt på klima og miljøfeltet savner hun tydelig Høyre-profil.

- Det er så mye i den utfordrende klimasaken som vi må fronte og møte, da må man bruke store visjoner og store ord. Ikke snakke om en skal ha litt mer eller litt mindre bompenger, sier hun, og kristiserer håndteringen av den såkalte bompengekrisen der Solberg til slutt stilte et ultimatum overfor de andre regjeringspartiene.

- Jeg vil gjerne høre Erna Solberg stor visjoner for hvordan dette prosjektet hennes skal kunne gå videre etter den rundjulingen det fikk. Jeg er høyredame, men jeg er bekymret, sier hun.

- Mener du at Høyre bør gå ut av regjering?

- Nei, de kan være i regjering. Men de må ha en visjon for prosjektet. Nå ble Erna til slutt sint og laget et ultimatum til slutt, men man må lage mye sterkere front i saken som er viktigst av alle saker. Og få en flertallsregjering til å være mye mer samstemte enn det vi har sett.

Får støtte

- Ingeborg Moræus Hanssen har flere gode poenger, mener stortingsrepresentant i Høyre, Heidi Nordby Lunde.

- Jeg er helt enig i at Høyre må bli mer Høyre. Jeg er så heldig at jeg sitter i programkomiteen til Høyre, og alle er enige om at vi trenger å fornye prosjektet. Vi må finne Høyres løsninger uten å se for mye til de andre. Jeg tror det er vi som må dra lasset for å fornye både regjeringsprosjektet og oss selv. Så får andre se til oss i stedet for at vi ser til dem, sier Lunde.

Hun deler også noe av frustrasjonen på klimafronten og savnet etter en tydelig klima og miljøstemme fra Høyre.

- Vi har gitt fra oss den alt for mye til våre venner.

I det grønne skiftet, 2030 og 2050-målene for utslippskutt ser hun derimot tydelige ambisjoner.

- Jeg skjønner hun ønsker en overordet himmel, men det er å gjennomføre det grønne skiftet som er visjonen. Høyre er ikke dogmatisk. Vi prøver å finne pragmatiske løsninger, og vi har flere hensyn enn å sette klima foran alt. Men jeg skjønner stemmen og frustrasjonen. I stedet for å holde seg for nesten, håper jeg at hun neste gang kan stemme høyre med hornmusikk i brystet.