Kraftig opptrapping av nødhjelp til Darfur

Verdens matvareprogram (WFP) har trappet opp hjelpen til Darfur. Ytterligere 100 tonn mat blir hver dag fløyet inn til den krigsherjede regionen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opptrappingen av nødhjelpsarbeidet skjer som følge av at regntiden snart vil gjøre det mye vanskeligere å frakte inn i mat. Situasjonen er nå i kritisk, ifølge WFP.

Nesten 1,5 millioner mennesker trenger nå nødhjelp, melder BBC. De fleste av dem har flyktet fra sine hjem i Darfur av frykt for den arabiske Janjaweed-militsen.

Den sudanske regjeringen avviser at den støtter den arabiske militsen og hevder de to opprørsgruppene i Darfur har skylda for den humanitære krisen. Opprørerne tok til våpen i fjor vinter.

Dersom regntiden gjør det umulig å lande på flyplassen ved hovedstaden i Darfur, vil den mat som er igjen bli sluppet fra fly, ifølge WFP.

Sudans regjering kunngjorde denne uka at den vil doble politistyrken i Darfur-regionen til 20.000 politimenn. De kommer i tillegg til 40.000 arabiske soldater som er utplassert til regionen, opplyste utenriksminister Mustafa Osman Ismail. Han sier de omkring 300 soldatene som utplasseres i regi av Den afrikanske union (AU) vil bidra til å skape tillit og oppmuntre flyktninger til å vende hjem.

Sudan er under sterkt internasjonalt press til å bedre sikkerhetssituasjonen i Darfur. En resolusjon i Sikkerhetsrådet truer med sanksjoner dersom ikke forholdene blir bedre for de sivile.

En gruppe utsendinger fra FN avsluttet mandag kveld en rundtur i området. De skal før helga rapportere til generalsekretær Kofi Annan om situasjonen på bakken og kapasiteten til AU-styrken til å bidra til fred.

Over 50.000 mennesker er drept i konflikten, ifølge anslag fra FN.

(NTB)

NØDHJELP TRAPES OPP: Matvareprogrammet sender inn mer mat til Darfur. Her en kvinne som har klart å flykte over grensa til Tchad.