Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kraftig presset

To framtredende demokrater krever gransking, og presset mot presidenten øker kraftig. Hvem var ansvarlig da George W. Bush kom med uriktige opplysninger om Iraks våpen før krigen startet?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To amerikanske presidentkandidater, Joseph Lieberman og Howard Dean, krevde i går kveld etterforskning av etterretningsopplysningene som ble brukt til å begrunne Irak-krigen.

Nederlag i Irak

I den irakiske ørkenen går USA på det ene politiske nederlaget etter det andre i forsøkene på å stable et stabilt styre på beina. 70 amerikanske soldater er drept etter at selve krigen ble erklært for å være over. Og amerikanerne har nettopp fått vite at de må være i Irak med rundt 150 000 soldater i mange år.

I går følte Bush seg så presset at han nektet å svare på spørsmål fra pressen om hva som skjedde da han i sin State of the Union tale 28. januar sa at Irak hadde forsøkt å få tak i uran i det afrikanske landet Niger. Denne opplysningen var ikke riktig, men en viktig kjede i argumentasjonsrekken for krig.

Nekter å svare

Spørsmålet nå er hvem som var ansvarlig for at Bush sa det han sa, Det hvite hus eller CIA? Hvis det viser seg at feilen ligger i Det hvite hus vil det være en stor belastning for Bush. Hvis feilen ligger i CIA vil det være en stor etterretningsskandale.

- Talen til nasjonen var klarert av etterretningen, sa Bush, og tilbakeviste hentydninger fra CIA om at de ikke hadde klarert talen. Men Bush nektet å svare på oppfølgingsspørsmål om saken, da de kom fra pressekorpset som følger den amerikanske presidenten på hans afrikatur.

Hvem lyver? Senator Joseph Lieberman vil vite hvem som har ansvaret for president Bush sine feilaktige uttalelser om Iraks våpen.