Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kraftig prisøkning på bolig

Boligprisene har økt kraftig i første halvår i år, men formannen i Norges Eiendomsmeglerforbund tror vi får et prisfall på 2-3 prosent utover høsten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Boligprisene kommer til å falle med 2-3 prosent utover høsten, og renteøkningen vil virke inn på boligmarkedet etter regjeringens ønsker, sier formann Espen Solum i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF).

Han ser likevel ingen grunn til at pristoppen er nådd på lengre sikt. Den beste tiden å selge bolig på, er fra januar til mars, og Solum ser ikke bort fra at prisene kan stige ytterligere igjen etter nyttår.

Høyere priser i 1987

Den første renteøkningen kom i juni, og forbrukerne vil nok først merke hele renteoppgangen i august. De økte rentene har rammet den enslige nyetablereren hardest.
- Om de siste renteendringer blir stående ut året og boligprisene også er uendret vil andel til renteutgifter til bolig for en enslig utgjøre 25 prosent i 1998 mot 18 prosent i 1997, sier Solum.

Den reelle prisen på bolig i år er fortsatt 5 prosent lavere enn i toppåret i 1987. Det kan man regne seg til utfra boligprisstatistikken utført av Norges Eiendomsmeglerforbund og senter for økonomisk analyse, ECON.

Mindre prisøkning

Sammenlignet med andre kvartal i fjor har prisen på boliger i gjennomsnitt for landet steget med 12 prosent. Etter rekordhøy prisvekst i månedene januar, februar og mars har aktiviteten sunket noe.

I andre kvartal steg prisene med 4 prosent, noe som gir en økning i kvadratmeterprisen på cirka 400 kroner. Prisene stiger vanligvis mest i første kvartal, noe mindre i andre kvartal og minst det siste halvåret. Korrigert for disse sesongvariasjonene, steg prisene i april, mai og juni i år med 3 prosent.

Prisene på bolig er gjennomgående høyest i Oslo og Akershus, og lavest i Østfold og Trøndelag utenom Trondheim. Sterkest har prisveksten på eneboliger vært. Den har økt over hele landet, i snitt med 6 prosent.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!