FRYKTER FLOM: Det er ventet store nedbørsmengder over Sør- og Østlandet i kveld og i natt. Her fra flom i Gudbrandsdalen i sommer.Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FRYKTER FLOM: Det er ventet store nedbørsmengder over Sør- og Østlandet i kveld og i natt. Her fra flom i Gudbrandsdalen i sommer.Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Kraftig regnvær på vei

Store nedbørsmengder faller ned over Sør- og Østlandet de nærmeste timene. Både meteorologisk institutt og NVE har sendt ut varsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det kommer inn et kraftig regnvær fra sør inn over Østfold, Vestfold, Oslo, Akershus og Telemark. Det er veldig mye nedbør på gang, det kan komme 30 millimeter regn, lokalt enda kraftigere, sier vakthavende meteorolog Börje Johansson til Dagbladet.

Så kraftig regnvær forekommer bare et par-tre ganger i året på Østlandet. Nå er i tillegg jorda mettet med vann etter mye nedbør den siste tiden.

- At det er veldig bløtt fra før gjør ikke saken bedre. Jorda er mettet av vann, sier Johansson.

- Verst i natt Regnet har allerede beveget seg inn over Agder og Telemark, og vil falle ned over området rundt Oslofjorden seint i kveld.

- Det blir verst i natt, og så blir det bedre fra mandag formiddag. Da beveger lavtrykket seg inn over Sverige, sier Johansson.

Meteorologisk institutt har sendt ut et varsel om store nedbørsmengder på sin nettside. Også Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har sendt ut et varsel om økende vannføring på sine nettsider.

Ras og flom - Vi har sendt ut en melding der vi varsler om ras og to til tre-års flom, sier sier vakthavende hydrolog Thomas Skaugen.

NVE sender først ut flomvarsel når det ventes vannføring med mer enn 5 års gjentaksintervall. Det ventes ikke denne gangen.

- Faren er der, intens vannføring på vannmettet jord øker rasfaren. Men det var mer kritisk tidligere i høst, sier Skaugen.

 Værradar fra Meteorologisk institutt viser det massive nedbørsområdet som er på vei inn fra sør. Grafikk: met.no
Værradar fra Meteorologisk institutt viser det massive nedbørsområdet som er på vei inn fra sør. Grafikk: met.no Vis mer