Foto: ØsterHus Gruppen.
Foto: ØsterHus Gruppen.Vis mer

Kraftig salgsøkning for boligbygger i Rogaland

 – Denne uken solgte vi en bolig til 7,8 millioner kroner. Det er mange år siden sist, sier Rogaland-utbygger Njål Østerhus til Finansavisen. Salget er opp 60 prosent siden nyttår.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): – Samtlige av de jeg snakker med i bransjen, ser et sterkt lys i tunnelen. Denne uken solgte vi en bolig til 7,8 millioner kroner. Det er mange år siden sist vi solgte noe til den prisen, sier Rogaland-utbygger Njål Østerhus til Finansavisen.

Han er konsernsjef og medeier i ØsterHus Gruppen, som han eier med sin bror Cato Østerhus. Virksomheten inkluderer både bolig- og hytteutbygging, men boligdelen utgjør størsteparten.

ØsterHus Gruppen er den største lokale utbyggeren i Rogaland. Etter at selskapet nådde en salgstopp i 2012, med en omsetning på 1,5 milliarder kroner, er det gått nedover i takt med oljenedturen. Det har som kjent gitt fall i boligprisene og kraftig brems i nyboligsalget.

Resultatet er at omsetningen til ØsterHus Gruppen i fjor ble redusert med en tredjedel fra toppen, og endte på 1 milliard kroner.

– Dette har vært den største nedturen vi har opplevd i vår historie. Men med den balansen og egenkapitalen vi har hatt, så har vi stått over denne nedturen også, forteller han til Finansavisen.

– Sterk lys

Onsdag la bransjeorgansiasjonen Eiendom Norge frem sin prisstatistikk for bruktboligmarkedet i mars. Den viste at boligprisene i Stavanger i mars steg 0,3 prosent, etter en oppgang på 0,4 i februar og 2,1 i januar.

At det har vært et skifte i positiv retning merker også Østerhus.

– Vi har solgt 60 prosent mer hittil i år sammenlignet med samme tid i fjor, forteller han til Finansavisen.

223 millioner

Til sammen har de solgt 57 boliger så langt i år, mot 38 i samme periode i fjor. Målt i salgsverdi har salget i år utgjort 223 millioner kroner, mot 138 millioner kroner i fjor. Mens påsken som kjent i år havner i april i sin helhet, var den i fjor i mars.

– Etterspørselen er veldig mye bedre, og vi tror nå at vi skal klare å selge 60 prosent flere boliger i år enn i fjor. Nå er vi egentlig glad for at vi ikke solgte mer i fjor, fordi prisene da var under veldig press.

Fra toppen har de i snitt kuttet prisen pr. bolig med 250.000 kroner, forteller Østerhus. Men nå er det stopp.

– I mars var det seks kunder som bød oss mellom 50.000 og 100.000 under prisantydning. Da takket vi nei. Så kom samtlige tilbake uken etter og kjøpte til prisantydning. Nå er det uaktuelt å gi ytterligere prisavslag, sier han til Finansavisen.

Flere økonominyheter

Kamp om de feteste riggene i markedets «sweet spot»
- Vi har ingen andre enn oss selv å skylde på