Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kraftig sidevind tvinger passasjerflyene til å lande sidelengs

- De kommer seg alltid trygt ned.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flyentusiast og YouTube-bruker flugsnug har denne uka publisert flere klipp av passasjerfly som komme inn for landing i kraftig vind ved Birmingham internasjonale lufthavn.

Se videoen øverst i saken.

- Kommer alltid trygt ned Videoene ble lastet opp 19. januar og viser passasjerfly som blir tatt av ekstreme vindkast i det de nærmer seg rullebanen. I et av tilfellene tar ikke piloten sjansen på å lande, og velger derfor å ta av på nytt for så å gjøre et nytt forsøk senere.

Videoopplasteren skriver på sin YouTube-konto at flyplassen i Birmingham har et rykte på seg for å være vanskelig å lande på, noe flyplassen avviser.

- Som ved alle flyplasser i Storbritannia, opplever også vi i blant utfordrende værforhold, men flyene har alltid kommet seg trygt ned på bakken, sier en talsperson for flyplassen til Independent.

Videoene har til sammen nesten 3 millioner visninger på en uke.

Ikke første gang Tidligere i år skrev Dagbladet om Leeds Bradford internasjonale lufthavn, som regnes for å være en av Storbritannias vanskeligste flyplasser å lande på.

Da skyltes de vanskelige landingsforholdene en nordatlantisk storm som forårsaket landets sterkeste vindkast på over 50 år.

Det har blitt rapportert om landingsproblemer ved Birmingham lufthavn tidligere. I august måtte blant annet et Turkish Airlines Boeing 737 avbryte landingen på grunn av kraftig vind.

I desember 2013 avbrøt et Emirates-fly fra Dubai landingen på flyplassen to ganger, og måtte derfor lande på London Gatwick lufthavn.

Skjer også i Norge Det er ikke uvanlig at passasjerfly sliter med å lande på grunn av dårlig vær. Senest 10. januar oppsto det store problemer med å få ned flyene på Haugesund lufthavn. Dette skyldtes ekstremværet «Nina».

OPPLEVD PROBLEMER: Lufthavnsjef på Haugesund lufthavn, Tore Lillenes, opplevde nylig at fly ikke fikk til å lande på flyplassen. Foto: Avinor
OPPLEVD PROBLEMER: Lufthavnsjef på Haugesund lufthavn, Tore Lillenes, opplevde nylig at fly ikke fikk til å lande på flyplassen. Foto: Avinor Vis mer

- Det skjer ikke veldig ofte, men under orkanen var det ekstreme vindforhold med kast opp i 85, sier Lufthavnsjef Tore Lillenes til Dagbladet.

- Noen fly klarte å gå inn for landing, mens andre måtte avbryte og lande i Oslo eller i Stavanger hvor rullebanen er i en annen retning.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media