Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kraftig skogbrann stenger hundrevis av skoler

Mer enn 600 skoler holdes tirsdag stengt i New South Wales som følge av de kraftige skogbrannene i den australske delstaten.

BRENNER: Om lag hundre skogbranner har oppstått i delstatene New South Wales og Queensland i Australia. VIDEO: NSW Rural Fire Service / CNN Vis mer

Tirsdag er det ventet opp mot 40 grader og kraftig vind flere steder i New South Wales. Brannvesenet frykter at ytterligere branner kan blusse opp eller at brannene sprer seg.

Som følge av de kraftige brannene, har skoleetaten i den mest befolkede delstaten i Australia besluttet å holde over 600 barne-, ungdoms- og videregående skoler rundt om i delstaten stengt tirsdag.

TRUET: Over halve bestanden i et naturreservat i New South Wales, Australia, har måttet bøte med livet etter de intense skogbrannene. Dette kommer på toppen av at regionen allerede er truet med å miste arten for godt. Video: CNN/NTB. Klipp: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

3.000 brannmenn jobber på spreng for å slukke de nær 80 brannene i den østlige delstaten New South Wales, skriver SBS. De aller fleste av dem er nord i delstaten. 80 fly er også satt inn i arbeidet med slukkingen.

Ifølge forsikringsbransjens hovedorganisasjon i Australia, ICA, har det blitt rapportert om skader for 40 millioner australske dollar i forbindelse med brannen i delstaten, som tilsvarer rundt 240 millioner norske kroner.

Vanskelig å slukke

Brannsjef Shane Fitzsimmons i New South Wales sier de er så godt forberedt som de kan bli på det som kan bli en av de verste dagene med skogbranner i Australias historie, skriver SBS.

Fitzsimmons sier imidlertid at på grunn av de tørre forholdene og vinden, er det vanskelig å slukke brannene.

Brannvesenet jobber på spreng, og i tillegg er politiet og militæret koblet inn for å bistå med logistisk hjelp.

Erklærte unntaktstilstand

Mandag ble det erklært sju dagers unntakstilstand som følge av skogbrannene som herjer. I tillegg er det varslet «katastrofal» brannfare i Sydney, som er det høyeste nivået siden brannfareskalaen ble innført i 2009.

I tillegg til branner i New South Wales, er det også en rekke skogbranner i delstaten Queensland. Ifølge lokalt brannvesen er det over 50 branner i delstaten.

Verken i New South Wales eller i Queensland er det meldt om regn de neste dagene. Det er imidlertid ventet at vinden vil avta, men temperaturene vil fortsatt være 20 til 30 grader de fleste steder.

Røyk til New Zealand

Selv om de aller fleste skogbrannene er utenfor de største byene og stort sett utenfor tett bebyggelse, kan mange se røyken fra brannene, blant annet i Sydney. Tirsdag ettermiddag var storbyen dekket av et røykteppe.

Ifølge New Zealands meteorologtjeneste NIWA vil røyken fra skogbrannene i New South Wales nå New Zealand onsdag, som ligger om lag tre timer med fly unna. Det er også ventet at røyken vil treffe stillehavsøyene New Caledonia og Vanuatu, som ligger henholdsvis tre og fire timer østkysten av Australia med fly.

Tre døde

Som følge av røyken fra skogbrannene, er også luftkvaliteten dårligere enn normalt. Folk som har hjerte- og lungesykdommer er blitt bedt om å oppholde seg innendørs med dører og vinduer lukket, skriver SBS.

Tre personer har omkommet som følge av skogbrannene. I tillegg har brannen også tatt 150 boliger.

KRISE: Brannene som herjer i Australia har krevd minst tre liv, og tvunget tusenvis av mennesker til å evakuere hjemmene sine. Video: AP. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media