Kraftig smell

Thorbjørn Jagland får seg en kraftig smell med en oppsiktsvekkende tilbakegang på hele 5,7 prosent i en måling MMI har gjort for Dagbladet. Jens Stoltenberg kaller målingen en advarsel til Ap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Carl I. Hagen er den store vinneren, mens sentrumspartiene til sammen står omtrent på stedet hvil. Men det er Arbeiderpartiet som virkelig får merke at det svinger.

Hele den store oppgangen Thorbjørn Jagland fikk sist er spist opp - og vel så det.
- Målingen er en advarsel til oss. Den varsler oss om at Ap ikke på noe tidspunkt er garantert høye meningsmålinger, sier Ap's nestleder Jens Stoltenberg om målingen som MMI utførte 12. til 14. oktober - i god tid etter at budsjettet ble lagt fram 5. oktober, men før trontaledebatten i Stortinget.

En påminnelse

- Det er godt å få en påminnelse om at Ap ikke er garantert høy oppslutning. Ellers er det veldig vanskelig å tolke denne målingen fordi i hvert fall én annen måling viser motsatt tendens, sier Jens Stoltenberg.

Ap-leder Thorbjørn Jagland var ikke tilgjengelig for kommentar i helga.
Men Stoltenberg er ikke spesielt bekymret. Han viser til at MMI-målingen forrige måned ga Ap en veldig høy oppslutning.

- Er ikke fallet et tegn på at det ikke bare er sentrumspartiene som har problemer med å forstå hva Jagland sier og vil, men også velgerne?

- Nei, jeg mener vi har vært tydelige. Vi har vært villige til å inngå kompromiss om kontantstøtten, samtidig som vi har sagt at vi er villige til å snakke om hele budsjettet. Det må da være tydelig nok, sier Jens Stoltenberg.

Hagen vinneren

Den store vinneren på denne målingen er Carl I. Hagen. 3,5 prosent framgang viser at Hagen nok en gang har lyktes med sin strategi.
Denne gangen i å framstå som samarbeidsvillig. Høyre nyter godt av oppmerksomheten den siste tida, og går fram 1,7 prosent.

Samtidig er det verd å merke seg at sentrumspartiene samlet sett ikke går tilbake, selv om de har lagt fram et budsjett som høstet svært sterke reaksjoner. Kristelig Folkeparti går fram over én prosent, Venstre opp 0,4. Kristelig Folkepartis framgang kan være en reaksjon på at Bondevik er tilbake. Men Senterpartiet må blø for sin posisjon i regjering. Det går tilbake 0,8 prosent, og er nå nede på 4,6, som er det laveste MMI har målt Sp på siden august 1989.