Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kraftig storm på vei mot Mexico

Flere liv kan gå tapt, sier meteorolog.

ALLEREDE OVERSVØMT: Hovedveien Puebla i Mexico er oversvømt etter kraftig regn i området de siste dagene. Foto: EPA/SAUL LOPEZ
ALLEREDE OVERSVØMT: Hovedveien Puebla i Mexico er oversvømt etter kraftig regn i området de siste dagene. Foto: EPA/SAUL LOPEZ Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Stormen som har fått navnet Jimena ligger an til å bli en kategori fem, hvilket tilsvarer en orkan, ifølge meteorolog Jakob Inghammar på Storm Weather Center.

- Tropiske stormer kategoriseres fra en til fem, hvor fem er verst. Den kan bli riktig ille. Bygninger kan rase sammen og flere liv kan gå tapt, sier Inghammar til Dagbladet.

Kan slår hardt

Han forklarer at tropiske stormer drives av varmt vann, og at de pleier å stilne relativt fort når de treffer land.

- Likevel kan de slå inn over land svært hardt og få dramatiske konsekvenser, sier han.

Orkanekspert Dace Roberts, på Det nasjonale orkansenteret i Miami, Florida, sier til CNN at Jimena nå er kategori fire, men at den ser ut til å utvikle seg til kategori fem i løpet av de neste 24 timene.

Når land i morgen
I går ettermiddag var Jimena rundt 440 kilometer sør for Cabo Correintes, Mexico, ifølge orkansenteret.

Stormen forventes å fortsette i en nord-nordvestlig bevegelse og nå Baja California tidlig tirsdag.

Jimena er den tiende stormen som har fått navn i løpet av orkansesongen i Stillehavet.

- Sesongen startet rolig i Stillehavnet, men den tok seg opp. Jeg tror det må være rundt 20 år siden sist vi har hatt så mange stormer i august, sier Robbie Berg, en annen spesialist på orkansenteret.

- Hold utkikk
- Det er ingen grunn til panikk for menneskene i det sørlige California, men de bør holde øynene åpne for Jimena, sier Berg, og legger til:

- Foreløpig er det ikke sendt ut noen advarsler, men vi ønsker at beboere og turister i dette området følger med på stormen.

SLIK DER DEN UT: Satelittbilde av stormen utenfor kysten av Mexico. Foto: National Hurricane Center
SLIK DER DEN UT: Satelittbilde av stormen utenfor kysten av Mexico. Foto: National Hurricane Center Vis mer

Berg forventer at stormen vil opprettholde sin styrke når den treffer land.

Den tropiske stormen Kevin har også dukket opp i midten av Stillehavet. Men Berg forteller CNN at denne er svak, og ser ikke ut til å utgjøre en trussel.

STILLE FØR STORMEN: Flere var samlet på stranden Cabo San Lucas i Baja California, Mexico i går. Da var det fortsatt ingen tegn til stormen som er i vente. Foto: AP/Guillermo Arias
STILLE FØR STORMEN: Flere var samlet på stranden Cabo San Lucas i Baja California, Mexico i går. Da var det fortsatt ingen tegn til stormen som er i vente. Foto: AP/Guillermo Arias Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media