Kraftig stråling ved Fukushima-anlegget

Arbeidere har måttet trekke seg tilbake fra reaktor 2, etter at to ble skadd. Farlig radioaktivitet funnet i Tokyos drikkevann.

IKKE KONTROLL: Arbeidere må evakuere reaktor to ved Fukushima-anlegget i Japan etter kraftig stråling. Foto: Reuters/DigitalGlobe/Scanpix
IKKE KONTROLL: Arbeidere må evakuere reaktor to ved Fukushima-anlegget i Japan etter kraftig stråling. Foto: Reuters/DigitalGlobe/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det opplyser de japanske atomsikkerhetsmyndighetene. Også tidligere har mannskapene på stedet vært nødt til å ta pauser på grunn av høye strålingsnivåer.

Ifølge Reuters kom meldingen om evakuering etter at to arbeidere ved Fukushima-anlegget skal ha blitt skadd, skriver Herald Sun.

For ikke mange timene siden ble alle seks reaktorer ved Fukushima-anlegget forsørget med ekstern kraftforsyning, i håp om at kjølesystemene kunne starte opp.

Kreftfare Men problemene med stråling stanser nå de japanske ingeniørene i det viktige arbeidet. Strålenivået ved anlegget er nå på 500 millisieverts.

For å sette dette i perspektiv, regnes en stråling på 1,5 millisieverts årlig å være normalt og uten helsefare.

En eksponering på 100 millisieverts vil medføre ett ekstra krefttilfelle per 100 mennesker, opplyser australske helsemyndigheter. De mener likevel at kreftfaren etter de radioaktive lekkasjene ved Fukushima-anlegget foreløpig er minimal.

I reaktor 1 har temperaturen steget til nesten 400 grader, men ifølge myndighetene utgjør ikke den sterke varmen noen umiddelbar fare, melder NTB.

Farlig drikkevann Det er nå påvist radioaktivt jod i drikkevannet i Tokyo. Strålingsnivået er høyere enn det som regnes som trygt for spedbarn, melder NTB.

Myndighetene ber derfor innbyggerne i byen om ikke å la små barn drikke vann fra springen.

Det er målt radioaktivitet som overskrider grenseverdiene i renseanlegg som leverer vann til selve Tokyo og fem forstadsområder, opplyser de kommunale myndighetene.

I en av vannprøvene er det målt 210 becquerel per kilo. Grensen for hva som anses for å være trygt for spedbarn, er 100 becquerel per kilo.

Matrestriksjoner BBC melder at japanske myndigheter nå har kommet med nye restriksjoner for matvarer som er produsert i nærheten av atomanlegget.

Statsminister Naoto Kan har beordret guvernørene i Fukushima og Ibaraki til å stanse eksporten av en rekke jordbruksvarer, deriblant salat, brokkoli, persille og ubehandlet melk. Dette fordi varene inneholder høyere nivåer av radioaktivitet enn normalt.

Bekreftede dødstall etter jordskjelvet og tsunamien er nå oppe i 9.408 personer. 14716 er savnet, og 2746 er blitt skadd som følge av naturkatastrofen.