Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kraftig uvær i Nord-Norge – cruiseskip har slitt seg

Mens Østlandet opplever finvær, er det helt andre forhold i Nord-Norge med full storm og regnvær. I Honningsvåg har et cruiseskip slitt seg fra fortøyningene.

KRAFTIG VIND: Cruiseskipet Mein Schiff 3, som lå til kai i Honningsvåg, har slitt seg fra fortøyningene. Video: Randi Iren Olsen / Finnmarksposten Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er spesielt Ofoten, Vesterålen og Troms som opplever grisevær tirsdag kveld. Meteorologisk institutt venter full storm med vindkast helt opp mot 35–40 meter i sekundet på de mest utsatte stedene, noe som tilsvarer orkan styrke, skriver Avisa Nordland.

I Troms har den sterke vinden ført til knekte trær, flygende trampoliner, stengte bruer og flere kansellerte ferjeavganger, skriver Nordlys.

Også i Finnmark er det uvær. I Honningsvåg har et cruiseskip slitt seg fra fortøyningene ved kaia på grunn av vinden, skriver Finnmarksposten.

Uvisst omfang

Rundt klokka 20:15 slet skipet seg løs fra fortøyningene.

- Deretter traff den kaia, noe som forårsaket store skader på både kaia og selve skipet. Akkurat nå står båten og bakker bare noen meter fra kaia. Den står foreløpig i ro. Samtidig er havnebåten ute i nærheten av cruiseskipet og håndterer situasjonen, sier avisas journalist på stedet.

Fredrik Helgesen, havneinspektør ved Nordkappregionen havn, forteller til Dagbladet at skipet traff kaia med akter babord.

- Kaia fikk noe skade, men det er uvisst omfang. Det så ut til at skipet, «Mein Schiff 3», fikk lite skader, sier han.

- Hadde kontroll

- Vi fikk en oppkalling, og da vi gikk mot skipet så vi at det hadde problemer. Så gikk skipet ut fra kai litt før tiden, sier Helgesen.

Skipet skulle nemlig ikke videre før klokka 03.00 i natt. Helgesen sier at det er stor sannsynlighet for at vinden er årsaken til at skipet slet seg løs fra fortøyningene, og forteller at det blåste vanvittig.

- Det virket som om kapteinen og besetningen hadde kontroll. Slik jeg oppfatter det, var det ikke en dramatisk situasjon, sier han.

Henter passasjerene fra kaia

Havneinspektøren forteller at cruiseskipet er godt i gang med å få passasjerene tilbake om bord.

- Rundt tusen passasjerer sto igjen på land, sier han.

Like over midnatt skrev NTB at skipet får seile videre.

Helgesen forteller at cruiseskipet hadde fått ankeret fast i en bunnkjetting, og havnevakta måtte assistere skipet med å få den løs.

- Da de fikk den løs kunne de legge seg i ankerposisjon, som det heter når de skal «tendere». Da kjører de inn med livbåtene for å få passasjerene om bord.

Dette er vanlig prosedyre når et skip ikke kan legge til kai.

Vinden skal minke utover natta og morgendagen.