Kraftig uvær i Oslo - trær faller over ende

Det ventes også kraftige regn- og haglbyger på om lag 20 millimeter i timen i Agder og Telemark.

UVÆR: I 20.30-tida ble OSlo rammet av et kraftiog uvær. Trær falt overende, ifølge politiet. Foto: Emilie Rydning / Dagbladet
UVÆR: I 20.30-tida ble OSlo rammet av et kraftiog uvær. Trær falt overende, ifølge politiet. Foto: Emilie Rydning / DagbladetVis mer

Like før klokka 21.00 i kveld ble hovedstaden truffet av et kraftig uvær.

- Vi har nettopp fått meldinger om at trær har falt overende ved påkjøring fra Rv 159 til E6 inngående, samt Østre Aker vei utgående ved Veitvet. En kraftig storm er nå på vei over Oslo-området, skrev politiet på Twitter da det braket løs med nedbør, sterk vind, lyn og torden.

- Meteorologisk institutt har sett dette komme, ifølge statsmeteorolog Trond Thorsteinsson, som sier at det er en rekke bygelinjer som kommer mot landet.

- De dannes av varmluft og slike systemer kan gi kraftig nedbør, sier meteorologen.

Ligger på rekke

- Det er alltid store lokale variasjoner i forbindelse med systemer som dette, fortsetter han, og sier at rekkene kan strekke seg over flere hundre kilometer.

Det betyr ikke at det er flere hundre kilometer som nå treffer Oslo-området.

- Dette er bygeskyer som ligger på rekke og rad, men det er mellomrom mellom dem, forklarer meteorologen, som sier at det ofte oppstår sterk vind i forbindelse med slike byger – opp mot 20 meter per sekund.

Meteorologene har sett at to slike bygelinjer ville treffe landet i dag - den andre lengre sør, i Telemark og Agder.

- I Oslo kan det se ut som at dette passerer ganske raskt, og at hovedtyngden går innover Sørlandet. Utover kvelden og natta skal det dabbe av, sier Thorsteinsson.

Gult farenivå

Yr varsler om gult farenivå for Telemark og Agder søndag ettermiddag og kveld. Det ventes kraftige regn- og haglbyger på om lag 20 millimeter i timen, i tillegg blir det torden.

- Det ventes kraftige regn- og haglbyger på om lag 20 millimeter i timen, i tillegg blir det torden. Lokalt kan det også komme kraftige vindkast, tvitrer meteorologene.

- Opp mot 20 millimeter nedbør kan komme på en time. Været kan nok vare ut dagen, sier statsmeteorolog Vibeke Thyness til Telemarksavisa.

Yr skriver at det er «fare for overvann i tettbygde områder, lokale oversvømmelser, bekke- og elveløpsendringer og jord- og flomskred der regnbygene treffer», ifølge NTB.